Senatul a respins, luni, legea privind prorogarea dublării alocaţiilor până la 1 august. Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, susţine că, dacă dacă legea ar fi fost adoptată înainte de adoptarea bugetului, "cu siguranţă", ar fi fost prinsă finanţarea încă de la începutul anului, informează News.ro.
Întrebat ce va face Guvernul dacă legea va fi respinsă şi de Camera Deputaţilor, Roman a spus că nu poate face supoziţii, dar la Camera Deputaţilor ponderea este alta.
Senatul a avut, pe ordinea de zi a şedinţei de luni, Proiect de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Comisia de muncă a adoptat un raport în sensul respingerii acestui act normativ, 94 de senatori votând "pentru" respingere şi 13 "împotriva" respingerii.
"Lucrurile din punctul nostru de vedere sunt foarte simple: Partidul Naţional Liberal a majorat alocaţiile la începutul anului, prin indexarea cu rata inflaţiei. Avem la ora actuală o lege promulgată în Monitorul Oficial pe care, aşa cum am spus, o vom pune în plată la 1 august, după ce va face rectificarea bugetară. Dacă aveam această lege adoptată înainte de buget, cu siguranţă o prindeam la buget la începutul anului. Acum suntem obligaţi să facem rectificarea pentru că atunci când o lege presupune un impact financiar trebuie luaţi banii şi puşi dintr-o parte în alta. Legea va fi aplicată", a declarat, luni, liderul deputaţilor liberali, Florin Roman.
Întrebat ce va face Guvernul dacă legea va fi respinsă şi de Camera Deputaţilor, Roman a spus: Eu am pus punctul de vedere al Guvernului. Nu pot să fac supoziţii pe ce va fi într-o parte şi în alta. V-am spus ceea ce dorim să facem noi, iar ponderea parlamentarilor la Senat este total diferită de ceea ce este la Camera Deputaţilor".