SENTIX: Boom în Asia, declin al aşteptărilor pentru Germania şi zona euro

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 noiembrie 2020

Boom în Asia, declin al aşteptărilor pentru Germania şi zona euro
Călin Rechea

Încrederea investitorilor în economia zonei euro a înregistrat o nouă scădere în noiembrie 2020, conform celui mai recent raport de la Sentix GmbH, pe fondul unui declin semnificativ al indicelui aşteptărilor şi a unei scăderi uşoare a indicelui situaţiei curente după cinci creşteri consecutive (vezi graficul).

Încrederea investitorilor şi-a continuat tendinţa de îmbunătăţire şi pentru Asia, exclusiv Japonia, unde a trecut din categoria "redresare" în categoria "boom", precum şi în Statele Unite, în timp ce redresarea din America Latină a rămas în etapa de stabilizare.

Indicele agregat al încrederii pentru zona euro a scăzut cu 1,7 puncte faţă de luna precedentă, până la -10 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut cu 3,5 puncte, până la 15,3 puncte, iar indicele situaţiei curente a scăzut cu 0,3 puncte, până la -32,3 puncte.

"Noile restricţii introduse pentru limitarea extinderii infectărilor cu noul coronavirus au un impact negativ asupra activităţii economice", se arată în raportul de la Sentix, unde se mai precizează că un declin mai mare a fost împiedicat, probabil, de situaţia internaţională, dar şi de anunţul recent al BCE cu privire la aplicarea unor măsuri suplimentare de sprijinire a economiei.

Raportul apreciază că "noile restricţii adoptate de guvern în Germania au avut un efect relativ redus asupra indicilor încrederii". Indicele agregat a scăzut până la 1,3 puncte, de la 1,4 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a înregistrat a şasea creştere consecutivă, de la -19,3 puncte, până la -17,5 puncte, în timp ce indicele aşteptărilor a înregistrat a treia scădere consecutivă, până la 22 de puncte, de la 24,5 puncte în octombrie 2020.

După mai multe luni de creşteri semnificative, indicele încrederii în economia Elveţiei a înregistrat un recul major în noiembrie 2020, pe fondul deteriorării accentuate a celor două componente. Indicele încrederii a revenit aproape de teritoriul negativ, la 0,9 puncte, de la 13,3 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut cu 8,5 puncte, până la -6 puncte, iar indicele aşteptărilor a scăzut până la 8 puncte, de la 24,8 puncte în luna anterioară.

Situaţia din Austria s-a redresat uşor după declinul semnificativ din octombrie 2020. Indicele încrederii a crescut cu 0,3 puncte, până la -9,1 puncte, pe fondul unei scăderi cu 3,7 puncte a indicelui aşteptărilor, până la 12,3 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2020. Indicele situaţiei curente a crescut în noiembrie 2020 până la -28,3 puncte, de la -31,8 puncte.

Pentru economia Asiei, exclusiv Japonia, indicele încrederii şi-a continuat creşterea puternică în teritoriul pozitiv, până la 23,3 puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2018, de la 10,3 puncte în luna anterioară, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut până la 16 puncte, de la -5 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 4 puncte, până la 30,8 puncte, un nou nivel record. "Asia, exclusiv Japonia, rămâne motorul creşterii economiei globale", se arată în raportul Sentix.

Mult mai dinamică a devenit şi redresarea economiei Statelor Unite, care a depăşit aşteptările în condiţiile în care nu au fost introduse noi restricţii pentru temperarea epidemiei de coronavirus.

După şapte creşteri consecutive, indicele agregat al încrederii a revenit în teritoriul pozitiv, la 4,8 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2020, de la -1,1 puncte în luna precedentă, pe fondul unei creşteri cu 10 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -10,5 puncte. Indicele aşteptărilor a crescut până la 21,3 puncte, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2017, de la 20,5 puncte în luna anterioară.

La nivelul economiilor din Estul Europei s-a înregistrat o relativă stabilizare a indicelui aşteptărilor în ultimele trei luni. Indicele agregat al încrederii a crescut cu 0,9 puncte în noiembrie 2020, până la -11,9, după un declin de 0,1 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a înregistrat a şasea creştere consecutivă şi a ajuns la cel mai ridicat nivel din martie 2020, de -31,8 puncte, în timp ce indicele aşteptărilor a scăzut cu 0,2 puncte, până la 10,3 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2020.

La fel ca în Statele Unite, redresarea din Japonia a depăşit aşteptările. Indicele agregat al încrederii investitorilor a revenit în teritoriul pozitiv, la 6,1 puncte, de la -2,6 puncte în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri cu 12,7 puncte a indicelui condiţiilor curente, până la -8,3 puncte. Indicele aşteptărilor a crescut până la 21,5 puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2020, de la 17,8 puncte.

Raportul de la Sentix continuă să plaseze economia Americii Latine în categoria "stabilizării", pe fondul creşterii indicelui agregat al încrederii investitorilor până la -22,2 puncte, de la -26,9 puncte, şi a creşterii indicelui situaţiei curente până la -45,3 puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2020, de la -51,5. Indicele aşteptărilor a crescut până la 4,3 puncte, de la 1,8 puncte în luna anterioară.

Indicele încrederii de la Sentix pentru noiembrie 2020 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.114 de investitori, dintre care 270 au fost investitori instituţionali.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. că e boom în Asia. Chinezii au dat drumul la viață normală după ce s-au lămurit care e situația reală cu virusul. Mai nou în Grecia trebuie să dai SMS ca să poți să ieși din casă. Pușcărie în aer liber.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb