Sentix: Economia globală se confruntă cu "furtuna perfectă"

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 mai 2022

Sentix: Economia globală se confruntă cu "furtuna perfectă"
Călin Rechea

Indicele încrederii investitorilor privind activitatea economică din zona euro a înregistrat o scădere peste aşteptări şi în luna mai 2022, conform celui mai recent raport de la Sentix GmbH.

Valoarea indicelui agregat a scăzut cu 4,6 puncte, până la -22,6 puncte, cel mai redus nivel din iunie 2020, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut cu 4,2 puncte, până la -34 de puncte, cel mai redus nivel din decembrie 2008 (vezi graficul).

Indicele condiţiilor curente din zona euro a scăzut cu 5 puncte, până la -10,5 puncte, cel mai redus nivel din martie 2021.

Pe fondul accentuării tendinţei negative la nivel global, clasificarea economiilor a înregistrat o nouă revizuire semnificativă, prin includerea economiilor din Asia, exclusiv Japonia, în categoria "recesiune" şi a mutării economiei SUA în categoria "declin". Economiile din Estul Europei au fost menţinute în categoria "recesiune", unde au mai fost incluse din această lună şi zona euro, Germania şi America Latină.

Pe fondul inflaţiei foarte ridicate, care blochează potenţialele acţiuni de stimulare monetară din partea băncilor centrale, declinul accelerat al încrederii investitorilor îi determină pe analiştii de la Sentix să aprecieze că economia globală se confruntă cu "furtuna perfectă".

Pentru economia zonei euro recesiunea devine tot mai vizibilă, după cum afirmă analiştii de la Sentix, în condiţiile în care evoluţia indicelui aşteptărilor arată că declinul economic va conduce la "distorsiuni considerabile la nivelul pieţelor de acţiuni" şi la creşterea provizioanelor pentru bănci.

La nivelul celei mai mari economii a zonei euro, Germania, indicele agregat al încrederii a scăzut până la cel mai redus nivel din luna mai 2020, de -20,5 puncte, de la -17,1 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut cu 2,5 puncte, până la -7,3 puncte, cel mai redus nivel din martie 2021, iar indicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni a scăzut cu 4 puncte, până la -32,8 puncte, un nou minim istoric.

În ceea ce priveşte economia Statelor Unite, raportul de la Sentix arată a şasea scădere lunară consecutivă a indicelui agregat al încrederii, până la -2,9 puncte, cel mai redus nivel din septembrie 2020, de la 6,1 puncte, în condiţiile unei scăderi cu 6,5 puncte, până la 18 puncte, a indicelui situaţiei curente. Indicele aşteptărilor a scăzut cu 11 puncte, până la -21,8 puncte, cel mai redus nivel din ianuarie 2019.

"Deşi economia SUA se află într-o poziţie mai bună decât Europa iar industria de apărare este un mare beneficiar al situaţiei curente, mediul economic din Statele Unite se deteriorează", subliniază raportul de la Sentix, unde se mai arată că politica monetară are un impact negativ suplimentar.

Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a înregistrat a patra scădere consecutivă, până la -9,6 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2020, de la 0,5 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut cu 7,5 puncte, până la -14,3 puncte, cel mai redus nivel din ianuarie 2009, iar indicele situaţiei curente a scăzut până la -4,8 puncte, de la 8 puncte.

Un declin semnificativ al aşteptărilor s-a înregistrat şi în Japonia, unde unde indicele agregat a ajuns la -9,8 puncte, cel mai redus din iulie 2020, de la -2,1 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut până la un punct, de la 7,8 puncte. Indicele aşteptărilor a scăzut cu 8,5 puncte, până la -20 de puncte, cel mai redus nivel din martie 2009.

Europa de Est a fost menţinută în categoria "recesiune" pe fondul unui declin al indicelui agregat de 2,6 puncte, până la -38,6 de puncte, şi a unei scăderi a indicelui situaţiei curente până la -38,8 puncte, cel mai redus nivel din august 2020, de la -37,3 puncte în luna anterioară. Indicele aşteptărilor a scăzut cu 3,7 puncte, până la -38,5 puncte.

Indicele agregat al încrederii a scăzut semnificativ pentru economia Elveţiei, până la 2,2 puncte, de la 12,4 puncte, în condiţiile scăderii indicelui aşteptărilor până la -15,5 puncte, cel mai redus nivel din aprilie 2020, de la -6 puncte şi a scăderii indicelui situaţie curente cu 11 puncte, până la 21,5 puncte.

Pentru economia Austriei, indicele agregat s-a adâncit în teritoriul negativ după a patra scădere lunară consecutivă, până la -15 puncte, de la -11,5 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut până la un nou minim istoric, de -39 de puncte, de la -26,5 puncte în luna precedentă. Indicele situaţiei curente a crescut cu 7,8 puncte, până la 12,5 puncte.

America Latină a intrat în categoria "recesiune" pe fondul scăderii indicelui agregat al încrederii cu 6 puncte, până la -15,8 puncte, cel mai redus nivel din decembrie 2020, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut cu 7,8 puncte, până la -19,3 puncte, cel mai redus nivel din luna aprilie 2020, iar indicele situaţiei curente a scăzut până la -12,3 puncte, de la -8 puncte.

Pentru economia globală, indicele agregat al încrederii a scăzut până la -13,3 puncte în luna mai 2022, cel mai redus nivel din iunie 2020, de la -5,4 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut cu 8,4 puncte, până la -4,8 puncte, cel mai redus nivel din noiembrie 2020, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o scădere de 7,4 puncte, până la -21,5 puncte, cel mai redus nivel din ianuarie 2009.

Indicele încrederii de la Sentix pentru luna mai 2022 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.267 de investitori, dintre care 262 au fost investitori instituţionali.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. e simplu... se numeste bear market... :)

    1. Daca in iunie 2020 ne-am fi luat strict dupa indicele increderii, am fi ratat toata cresterea de atunci si pana la finele anului trecut.

      Asta nu inseamna ca scenariul de atunci se va repeta sau ca economiile vor livra vesti bune.

      Ramane o singura intrebare fara raspuns clar: cum se vor proteja de inflatia inca persistenta muntii de cash din piete?  

      > Ramane o singura intrebare fara raspuns clar: cum se vor proteja de inflatia inca persistenta muntii de cash din piete?

      Inflatie de 20%, scadere active 40% rezulta tinut cash si cumparat active strategie mai bune short term. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb