Investitorii şi-au temperat aşteptările pentru zona euro în februarie 2021, conform celui mai recent raport de la Sentix GmbH, după două luni de creşteri alimentate de lansarea programului de vaccinare.
Indicele agregat al încrederii a scăzut cu 1,5 puncte faţă de luna precedentă, până la -0,2 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut cu 2 puncte, până la 31,5 puncte, iar indicele situaţiei curente a scăzut cu un punct, până la -27,5 puncte (vezi graficul).
"Europa rămâne în urma tendinţei globale, care înregistrează o îmbunătăţire semnificativă", se arată în raport, pe fondul noilor măsuri de blocare a activităţii economice, în condiţiile în care programul de vaccinare este caracterizat drept dezastruos.
"Dezastrul aprovizionării cu vaccin şi ritmul scăzut de vaccinare expun deficitul birocratic din zona euro", subliniază analiştii de la Sentix, care mai afirmă că "economia Uniunii Europene pierde contactul cu celelalte regiuni ale lumii".
În raport se mai avertizează că orice întârziere în reducerea diferenţei dintre indicele aşteptărilor şi cel al situaţiei curente, care se află la un nivel foarte ridicat, poate induce o mare dezamăgire pentru investitori.
"Demolarea componentei aşteptărilor poate să fie fatală, iar consecinţa va fi reintrarea în recesiune", se subliniază în analiza de la Sentix.
Spre deosebire de Europa, celelalte regiuni au avansat în categoria de "redresare" economică, în timp ce Asia, exclusiv Japonia, a progresat în categoria de "boom" economic.
Indicele agregat al încrederii investitorilor în cea mai mare economie a Europei a scăzut până la 8,6 puncte, de la 9,2 puncte în luna precedentă, pe fondul unei scăderi a indicelui aşteptărilor până la 35,8 puncte, de la maximul istoric de 37,5 puncte din luna anterioară.
Indicele situaţiei curente a înregistrat a noua creştere consecutivă, cu 0,3 puncte, până la -15,5 puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2020.
Concluzia analiştilor de la Sentix cu privire la economia Germaniei arată că "redresarea lentă a situaţiei curente poate deveni o problemă dacă sunt menţinute măsurile de blocare a activităţii economice, iar investitorii îşi pot pierde răbdarea".
În ceea ce priveşte economia Statelor Unite, raportul de la Sentix subliniază că aceasta se află încă sub "euforia Biden", iar "schimbarea preşedintelui alimentează fanteziile economice".
Indicele agregat al încrederii în cea mai mare economie a lumii a înregistrat a zecea creştere consecutivă în februarie 2021, cu 7,3 puncte, până la 18 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2020. Indicele situaţiei curente a crescut până la -2,8 puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2020, de la -11,3 puncte în luna precedentă, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 5,7 puncte, până la 41 de puncte, un nou nivel record.
Creşterea indicelui agregat al încrederii pentru Europa de Est din ultimele luni a fost întreruptă în februarie 2021. Declinul a fost de 0,9 puncte, până la -2,7 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut cu 0,8 puncte, până la 25 de puncte, iar indicele situaţiei curente a scăzut cu un punct, până la -27 de puncte.
Redresarea puternică a indicelui agregat al încrederii în economia Elveţiei s-a reluat în a doua lună a anului, după temperarea din luna precedentă. Creşterea de 7,1 puncte, până la 18,2 puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2019, a avut loc pe fondul unei creşteri cu 19,7 puncte a indicelui aşteptărilor, până la 45 de puncte, un nou maxim istoric. Indicele situaţiei curente a scăzut cu 3,5 puncte, până la -5,8 puncte.
O scădere semnificativă s-a înregistrat la nivelul încrederii în economia Austriei, unde indicele agregat a scăzut până la -1,2 puncte, de la 9,5 puncte în luna anterioară, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a coborât semnificativ de la maximul din luna precedentă, cu 13,5 puncte, până la 35,3 puncte. Indicele situaţiei curente a scăzut până la -32 de puncte, de la -23,5 puncte în ianuarie 2021.
Procesul de redresare s-a temperat şi în America Latină. Indicele agregat al încrederii investitorilor a scăzut până la -13,2 puncte, de la -11,2 puncte, pe fondul unei scăderi a indicelui aşteptărilor cu 2,2 puncte, până la 17,8 puncte, şi a unei scăderi a indicelui situaţiei curente cu 1,8 puncte, până la -39,8 puncte.
După temperarea neaşteptată din prima lună a anului, încrederea investitorilor în economiile din Asia a revenit la creşteri semnificative în februarie 2021.
Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a crescut până la 33,1 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2013, de la 29,6 puncte, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut cu 6,2 puncte, până la 24 de puncte, cel mai ridicat nivel din luna mai 2019, în timp ce indicele aşteptărilor a crescut până la 42,5 puncte, cel mai ridicat nivel din aprilie 2004, de la 42 de puncte în luna anterioară.
Încrederea investitorilor a crescut şi în ceea ce priveşte economia Japoniei, unde indicele agregat a avansat cu 2,5 puncte, până la 16,1 puncte, cel mai ridicat nivel din octombrie 2018, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 1,5 puncte, până la cel mai ridicat nivel din aprilie 2004, de 35,5 puncte.
Indicele încrederii de la Sentix pentru februarie 2021 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.252 de investitori, dintre care 275 au fost investitori instituţionali.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2021, 13:23)
Eu nici nu ma uit la "asteptari" ma uit pur si simplu la trendul ratelor de dobanda ce imi spun clar ca se intra intr-o depresie economica....
Sunt trenduri de rata a dobanzii si zero in unele state europene unde se pastreaza o iluzie falsa a "stabilitatii economice si a creditului din sistem"... dar stim foarte bine istoric cunde se ajunce dupa perioada asta de acalmie.
semnat comenturi "cretine"