Septimiu Stoica: Fondul Proprietatea ar trebui administrat în România

(N.I.)
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 25 martie 2009

Septimiu Stoica: "Fondului Proprietatea i s-a îngreunat activitatea de la bun început".

Septimiu Stoica: "Fondului Proprietatea i s-a îngreunat activitatea de la bun început".

Fondul Proprietatea a fost încărcat cu supravalenţe care îi îngreunează activitatea şi ar trebui să fie administrat în România, a spus, ieri, preşedintele Bursei Române de Mărfuri (BRM), Septimiu Stoica.

"Fondului Proprietatea i s-a îngreunat activitatea de la bun început prin faptul că a fost încărcat cu supravalenţe care îl împiedică să îşi atingă scopul pentru care a fost înfiinţat. Fondul ar trebui să fie administrat în România", a declarat preşedintele Bursei Române de Mărfuri, Septimiu Stoica la "Înfiinţarea societăţii de investiţii financiare AVAS".

Declaraţia vine în contextul în care Fondul Proprietatea este în proces de selecţie a administratorului. În 22 ianuarie, Fondul are opt oferte de administrare, de la Aviva Investors Global Services, BlackRock, Credit Suisse & OTP, FINAG Holding Gmbh, Franklin Templeton Investments, ING Invest Management, Morgan Stanley şi Julius Baer.

Fondul a fost creat în 2005, ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist, cărora nu li se mai pot res­titui în natură averile confiscate. Fondul Proprietatea are în portofoliu acţiuni la 88 de companii, majoritatea din domeniul energetic, însă Fondul deţine şi participaţii de sub 10% la alte companii decât cele din domeniul energetic.

"Fondul Proprietatea este un experiment nereuşit din punctul de vedere al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) pentru că, până în prezent, nu a fost listat la bursă şi astfel nu a ajutat acţionarii foşti proprietari", a declarat preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul.

Fondul Proprietatea se va judeca cu Ministerul Finanţelor şi AVAS pentru banii din vânzarea BCR

Fondul Proprietatea se va judeca cu AVAS şi Ministerul Finanţelor în procesul intentat anul trecut MEF pentru recuperarea celor 160 milioane euro din vânzarea BCR, după ce instanţa a amânat litigiul dintre cele două părţi la începutul acestei luni, au spus ieri surse din Fond, citate de NewsIn.

"S-a decis că Ministerul Finanţelor Publice, şi nu Ministerul Economiei, este cel care trebuie să preia acest caz", au spus sursele citate.

Pe 5 martie, instanţa a amânat litigiul dintre Fondul Proprietatea şi fostul Minister al Economiei şi Finanţelor, după ce a cerut protocolul semnat între Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Economiei, ce arată cine va fi partea reclamată în proces.

Astfel, al patrulea termen de judecată va avea loc în aprilie, după ce negocierile purtate până în toamna anului trecut între Fondul Proprietatea şi fostul Minister al Economiei şi Finanţelor au eşuat.

Fondul Proprietatea susţine că trebuie să mai primească de la stat, din banii încasaţi din privatizarea BCR, încă 160 milioane euro, care reprezintă diferenţa dintre valoarea pachetului de 4% din valoarea băncii - la preţul plătit de Erste Bank - şi suma încasată.

Fondul Proprietatea a primit 88 milioane euro în urma privatizării BCR, adică 4% din cât a obţinut statul român, însă Fondul vrea să primească 4% din valoarea BCR, de circa 6 miliarde euro.

Erste a plătit, pentru 61,8825% din acţiunile BCR, 3,75 miliarde euro, banca fiind evaluată la o valoare totală de 6,06 miliarde euro. Statul român a încasat de la Erste Bank, pentru pachetul de 36,88% din acţiuni pe care îl deţinea, circa 2,2 miliarde euro.

Lulache: Listarea Fondului Proprietatea se poate realiza în acest an

Listarea Fondului Proprietatea până la sfârşitul acestui an rămâne plauzibilă, însă depinde şi de grăbirea numirii unui manager de fond, a spus ieri preşedintele directoratului Fondului, Daniela Lulache.

Ea a precizat că Fondul vrea să acorde dividende în valoare de 2 bani (0,02 lei) pe titlu din profitul aferent anului 2008, valoare triplă faţă de dividendele plătite din profitul pe 2007.

Distribuirea de dividende este condiţionată, însă, de acceptul acţionarilor de a reduce capitalul social al Fondului şi schimbarea politicii contabile, prin adoptarea celei impuse de Ordinul CNVM, care prevede ca pierderile din scăderea valorii participaţiilor din portofoliu să fie reflectate în capitalurile proprii şi nu în contul de profit şi pierdere.

Propunerea Fondului va fi discutată în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor de la sfârşitul lunii aprilie.

Fondul va propune acţionarilor, la aceeaşi şedinţă a acţionarilor, reducerea cu 24% a capitalului social prin scăderea valorii nominale a acţiunii până la 0,76 lei, de la 1 leu, pentru a putea distribui acţionarilor dividende din profitul anului trecut.

Scăderea valorii activelor Fondului, în urma deprecierii participaţiilor de pe Bursă, face imposibilă distribuirea de dividende, în condiţiile legii, fără o reducere a capitalului.

Fondul Proprietatea are în portofoliu acţiuni la 88 de companii, majoritatea din domeniul energetic.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb