Şerban Epure, Biroul de Credit: "Restanţele la credite au crescut semnificativ în ianuarie faţă de decembrie"

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 februarie 2009

Presiunea asupra băncilor creşte tot mai mult pe măsură ce se accentuează problemele privind plata restanţelor creditelor oferite clienţilor. Acestora le e tot mai greu să îşi plătească datoriile, în condiţiile în care deprecierea leului din acest început de an a depăşit aşteptările multor analişti. Bancherii şi mediul de afaceri solicită autorităţilor măsuri de prelungire a perioadei de graţie până la executarea silită a debitorilor restanţieri. În acest timp se fac şi declaraţii din partea autorităţilor care solicită băncilor mamă să nu renunţe la finanţare pentru băncile din sectorul bancar românesc.

În privinţa evoluţiei creditelor la persoanelor fizice, Şerban Epure, directorul general al Biroului de Credit, susţine că în luna ianuarie restanţele au crescut semnificativ în faţă de decembrie iar pe termen scurt nu se observă o tendinţă de inversare a acestui trend.

"Dacă această tendinţă se va accentua, rămâne de văzut, însă măsurile propuse de bănci şi de mediul de afaceri în ultima perioadă vor conduce, cu siguranţă, la reducerea restanţelor", a mai precizat domnia sa.

Ultimele date ale BNR privind creditele populaţiei şi ale agenţilor economici indică o reducere a creditelor în lei în luna decembrie comparativ cu luna anterioară cu 2,1% (1,8 miliarde de lei), până la aproximativ 83,8 miliarde de lei. În acelaşi timp restanţele la creditele în lei au scăzut cu 1%, (18 milioane de lei), ajungând la 1,87 miliarde de lei. Pentru creditele în valută, acestea au crescut în luna decembrie (comparativ cu luna noiembrie) cu 4,1%, de la 110 miliarde de lei până la 115 miliarde, în timp ce ritmul restanţelor a fost dublu faţă de cel al creşterii creditelor, majorându-se cu 9,7% (88,3 milioane de lei).

Şi dobânzile la credite sunt în creştere în ultimele luni, datele BNR indicând o majorare a acestora pe fondul menţinerii la un nivel ridicat a randamentelor interbancare şi al sporirii necesităţilor de resurse interne ale băncilor, dar şi al accentuării prudenţei băncilor în contextul incertitudinilor crescute legate de repercutarea efectelor crizei financiare internaţionale asupra economiei româneşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb