"Serele Oradea" au ajuns în pragul falimentului la un an şi patru luni de la privatizare, cu datorii de peste 200 miliarde lei, din care 54 miliarde lei la bugetul statului, a declarat ieri liderul de sindicat al societăţii ORSER, Vasile Morar, citat de Rompres. "Furt, furt şi iar furt! Asta se întîmplă la noi după privatizare", a afirmat liderul de sindicat care a prezentat, cu acest prilej, situaţia în care se află vestitele sere orădene, cu producţii aproape exclusiv pentru export înainte de 1989.
Agenţia Domeniilor Statului (ADS) a vîndut, pe 10 octombrie 2002, capitalul integral de stat al ORSER investitorului Lili Maria Schutz, reprezentanta unei societăţi agricole din judeţul Dolj, care a cumpărat şi serele de la Codlea. Deşi avea un capital de peste 76 miliarde lei, unitatea orădeană a fost adjudecată în schimbul sumei de 8,3 miliarde lei, care urma să fie achitată în tranşe, din care a plătit pînă acum 2 miliarde lei.
Potrivit sursei citate, promisiunile mari şi obligaţiile asumate prin contractul de vînzare-cumpărare neonorate au făcut ca, în prezent, Serele Oradea să acumuleze datorii de 202 miliarde lei. Începînd din luna octombrie 2003, 500 din cei 600 de salariaţi au fost trimişi în şomaj sau în concediu fără plată, cei 80 rămaşi lucrînd la dezmembrarea structurilor metalice ale serelor. Angajaţii nu şi-au primit salariile din decembrie şi nici nu li s-a trecut vechimea în carnetele de muncă în ultimii trei ani. Din suprafaţa totală a serelor construite de aproximativ 100 de hectare nu este cultivată în momentul de faţă nici o palmă de pămînt.
Reprezentantul sindicatului, Vasile Morar, a sesizat, în februarie, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor, solicitînd demararea procedurilor de executare silită. Deşi aflate sub sechestru, Maria Schutz a transferat bunurile imobile ale societăţii către alte societăţi unde este acţionar majoritar. Astfel, pe 20 februarie, aceasta a vîndut două cămine de nefamilişti cu 431, respectiv 244 milioane lei, un teren întabulabil cu 13,9 miliarde lei, precum şi pavilionul birourilor ORSER cu 192 milioane lei.
De asemenea, liderul de sindicat a semnalat şi "manevrele" contabiliceşti pe care Schutz le-a operat cu producţia de seră de la Oradea, ale cărei evidenţe contabile erau transferate şi intermediate prin Serele de la Codlea în scopul deturnării de fonduri, acumulării subvenţiilor, a TVA-ului şi a primelor de export, informează Rompres. La sfîrşitul lui februarie, sindicaliştii au semnalat situaţia la Poliţia economică, au depus o plîngere la PNA Oradea şi la ADS, cercetările fiind abia începute.