Rusia a declarat astăzi că decizia Washingtonului de a înceta să partajeze unele date cu privire la forţele sale nucleare în baza Tratatului New START (Noul START) nu va determina Moscova să-şi revizuiască propria decizie de a-şi suspenda participarea la acest tratat, informează Reuters, conform Agerpres.
Statele Unite ale Americii au anunţat ieri că nu vor face schimb de date cu privire la forţele lor nucleare după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat în februarie ca Moscova să-şi suspende participarea la tratat.
Rusia a declarat astăzi că va respecta în mod benevol limitele convenite în ceea ce priveşte numărul de focoase nucleare pe care le poate desfăşura, în pofida deciziei SUA.
"Ne-am angajat în mod benevol să aderăm la limitele cantitative centrale impuse de acest tratat", a declarat ministrul-adjunct al afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Serghei Riabkov.
"Asta este. Poziţia noastră nu depinde de decizia americanilor de a face sau a nu face schimb de date cu noi", a spus Riabkov.
SUA au rămas parte a tratatului şi erau obligate să trimită date, a adăugat el. "SUA, spre deosebire de Rusia, nu şi-au suspendat în mod oficial participarea la tratat. În consecinţă, sunt obligate să respecte în totalitate prevederile acestuia", a subliniat Riabkov.
Vladimir Putin a justificat suspendarea, luna trecută, a participării Rusiei la acest tratat afirmând, fără a oferi dovezi, că Occidentul este direct implicat în atacurile ucrainene împotriva bazelor pentru bombardierele strategice ruse, în adâncul teritoriului rus.
Putin a spus că cererile NATO ca Rusia să permită inspecţii la bazele sale nucleare în temeiul tratatului New START sunt prin urmare absurde.
Tratatul New START a fost semnat la Praga, la 8 aprilie 2010, de către preşedintele de atunci al SUA, Barack Obama, şi omologul său rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev. Tratatul a limitat numărul de arme nucleare strategice la 1.550 de focoase şi 700 de sisteme balistice pentru fiecare dintre cele două puteri pe uscat, pe mare sau în aer.
Atât SUA, cât şi Rusia susţineau că un război nuclear nu poate fi niciodată câştigat şi nu ar trebui niciodată declanşat. Însă conflictul din Ucraina a determinat Rusia să atenţioneze în mod repetat că va face uz de orice fel de armă din arsenalul său pentru a se apăra, dacă însăşi existenţa statului rus va fi pusă sub ameninţare.
Ministerul Apărării rus a anunţat astăzi că forţele armate ruse au început exerciţii cu sistemul de rachete balistice intercontinentale Iars, cu participarea a peste 3.000 de militari şi urmând să fie folosite circa 300 de elemente de echipament. Aceste exerciţii par a fi o nouă tentativă a Moscovei de a-şi afişa puterea nucleară.