SERGIU CELAC: "Nu ne mai putem permite politici externe divergente faţă de Moldova"

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Politică / 24 noiembrie 2014

"Nu ne mai putem permite politici externe divergente faţă de Moldova"

Declaraţia cancelarului german Angela Merkel, potrivit căreia securitatea Europei, pe termen mediu şi lung, nu poate fi asigurată decât prin cooperare cu Rusia, este un semnal că unul dintre actorii conflictului ruso-ucrainean este pregătit să se aşeze la masa negocierilor pentru încheierea conflictului, ne-a declarat Sergiu Celac, cunoscut diplomat şi analist politic.

Domnia sa ne-a precizat: "Actorii acestui conflict sunt, în primul rând, membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate - UE şi NATO, alături de Rusia. În Europa, Germania joacă un rol oarecum aparte. Am avut impresia, până de curând, că suntem încă departe de faza în care jucătorii se aşază la masa negocierilor pentru că ingredientele necesare pentru o discuţie directă încă lipseau. Declaraţia doamnei cancelar Merkel poate fi un indiciu că ingredientele au început să se coaguleze".

Diplomatul ne-a spus că este imposibil de estimat când ar putea avea loc negocierile sau care ar putea fi rezultatul lor. "Nu văd, încă, reperele unui conţinut cu atât mai mult cu cât nicio parte nu şi-a pus cărţile pe masă cu faţa în sus", a continuat domnia sa.

Sergiu Celac consideră că ţările mai mici şi mai puţin puternice nu prea au cărţi de jucat în acest conflict, ci cel mult jetoane, pe care le pun pe masă în partida marilor puteri.

"Cred că este important de subliniat faptul că, pentru ţările mici, care prin definiţie trebuie să fie mai deştepte ca să supravieţuiască, este vital să îşi articuleze clar interesele şi, eventual, să cumpere mai multe jetoane să le pună pe masa negocierilor", a comentat diplomatul, într-un mod plastic, situaţia statelor din regiunea noastră.

Domnul Celac a tras atenţia că România trebuie să îşi pună toate jetoanele pe masă, astfel încât aliaţii şi partenerii noştri să ştie clar care sunt interesele noastre şi să aibă grijă să le apere alături de propriile lor interese.

Întrebat dacă România va fi pregătită şă-şi definească şi să-şi prezinte interesele la timp având în vedere contextul politic actual, domnia sa ne-a răspuns: "România nu este un jucător mare, dar nici minor. În condiţiile în care lucrurile se accelerează spre un deznodământ de un fel sau altul, este absolut necesar ca ţara noastră să-şi definească instrumentele de acţiune. Avem precedentul unui consens naţional pentru intrarea în NATO şi aderarea la UE. Exerciţiu există şi nu văd de ce principalele forţe politice din Parlament nu ar putea conveni o definire precisă a interesului naţional pe teme specifice şi punctuale cum ar fi, de exemplu, atitudinea faţă de Republica Moldova şi viitorul ei, unde nu ne mai putem permite să avem politici externe divergente între instituţiile statului sau în funcţie de partid. Şi mai avem şi posibilitatea să ne intre minţile în cap pe acest subiect".

Sergiu Celac a declarat, vineri, în cadrul conferinţei internaţionale "Securitatea energetică în Zona Extinsă a Mării Negre", organizată de Centrul de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning şi Asociaţia Drumul Mătăsii, că ţările din regiune care sunt dependente de Rusia din punct de vedere energetic vor avea cu siguranţă de suferit în urma acestui conflict ruso-ucrainean. Domnia sa a subliniat că, până în 2035, anumite proiecte regionale de transport al gazelor vor dispărea pentru a fi înlocuite cu altele şi va creşte interesul pentru schimbările climatice, progresul tehnologiilor energetice şi fuziunea dintre politică energetică şi forţele din pieţe.

Sergiu Celac estimează că, până în 2035, Europa va avea în continuare resurse convenţionale, dar cu preţuri în creştere şi consideră că revoluţia gazelor şi petrolului de şist, care a doborât preţurile mondiale, reprezintă, de fapt, o tranziţie mai lină către o economie "verde". Analistul preconizează şi o nouă dezvoltare a tehnologiilor şi producţiei de energie regenerabilă, în special la nivel micro şi atrage atenţia că eficienţa energetică rămâne cea mai mare resursă în perioada următoare, mai ales în cursa diversificării surselor de aprovizionare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Hei Bursa, ati gresit titlul. Cel mai nimerit in legatura cu Rep Moldova era "să ne intre minţile în cap pe acest subiect".

    Dle Celac, avem aceeasi parere. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb