Educaţia financiară ar trebui să aibă o contribuţie substanţială la crearea forţei de muncă, incluziunea financiară şi dezvoltarea economică, este de părere Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), care a menţionat, ieri, într-un seminar de profil, că ARB derulează diverse proiecte de educaţie financiară.
"Trebuie să ieşim din starea declarativă şi să intrăm în starea de acţiune", a precizat domnia sa, aducând în discuţie rezuzltatele unui studiu efectuat în anul 2015, pe date din 2014. Acesta arăta că ţara noastră se afla, atunci, la un nivel destul de scăzut, în ceea ce priveşte educaţia financiară, respectiv pe locul 127 din 143 de ţări, temele studiului fiind dobânda, dobânda compusă, diversificarea riscului şi inflaţia.
Suntem o populaţie activă în scădere, iar din punct de vedere al capacităţii de producţie, ne apropiem de nivelul maximal, ceea ce înseamnă că avem nevoie de investiţii, care vor fi finanţate şi de bănci, a mai spus domnul Oprescu.
Şeful ARB a reiterat că asistăm la un fenomen de reducere a forţei de muncă, adăugând că, potrivit estimărilor, până în 2020, populaţia activă - cei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani - va scădea cu 4 puncte procentuale, după ce aceasta a mai suferit un trend de scădere, cu 6 puncte procentuale, în ultimii zece ani.
În UE există un cadru strategic în ceea ce priveşte formarea profesională, care cuprinde cinci criterii ce trebuie atinse până în 2020, a anunţat Sergiu Oprescu.
Primul dintre ele prevede că cel puţin 15% din totalul adulţilor (cei cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani) să participe la procesul de învăţare continuă, până în 2020. Acum, în România, acest nivel se află la doar 1,3%, în timp ce în UE acest indicator ajunge la 10,7%.
Şi Sergiu Manea vorbit despre demersurile băncilor în domeniul educaţiei financiare, menţionând, printre altele: "Când spun că trebuie să facem educaţie, nu m-aş referi doar la copii, aş începe cu noi înşine şi aş continua cu adulţii. (...) Trebuie să vorbim mai puţin despre ce credem noi şi mai mult despre ce are nevoie publicul. (...)
Nu cred că trebuie să existe nicio cenzură şi nicio segregare. (...) Vom angaja resurse nu pentru următoarele şase luni, ci pentru următorii 10 ani. (...) Noi, bancherii, vom arăta întregii Românii că avem şi bun simţ şi suntem şi caractere".
• Gheţea: "O să o contactez pe mama lui Cabral ca să îi spun: «haide să îl convingem pe Cabral să adreseze şi întrebări de educaţie financiară în emisiunea sa»"
Radu Graţian Gheţea, preşedinte de onoare al ARB şi preşedinte CEC Bank, a venit şi cu o propunere, adresată televiziunilor care găzduiesc emisiuni de divertisment, subliniind că acestea din urmă ar putea conţine şi întrebări din domeniul financiar, pe lângă cele de cultură generală.
Domnul Gheţea a declarat: "Am observat emisiuni pe care unii le-ar putea trece la categoria emisiunilor de total divertisment, de genul «Te pui cu blondele» sau «Ce spun Românii», emisiunea făcută de Cabral. Sigur, acolo apar tot felul de persoane, dar întrebările sunt de cultură generală şi, vrând-nevrând, persoana care deschide televizorul se întreabă: «oare eu ştiu ce întreabă acolo?» (...) Oare nu am putea să introducem într-un fel sau altul şi nişte întrebări cu caracter educativ financiar-bancar? De exemplu, «care este obligaţia principală pe care o are un debitor?» (...) O să îmi permit să o contactez pe mama lui Cabral, care a lucrat în domeniul financiar (...) şi să îi spun: «haide să încercăm să îl convingem pe Cabral să pună şi nişte întrebări educative, din domeniul educaţiei financiare»".
În opinia domnului Gheţea, bancherii trebuie să folosească toate canalele ca să îi facă pe clienţi să înţeleagă noţiunile financiare şi obligaţiile părţilor.
Domnia sa a mai spus că avem nevoie de educaţie financiară şi la nivelul IMM-urilor, marile companii având departamente de analiză financiară a pieţei. IMM-urile nu au oameni care să facă o analiză pertinentă, a precizat domnia sa.
Radu Graţian Gheţea a menţionat că avem un sistem bancar solid şi inovator. "În ultimii ani, am avut parte de o reglementare coerentă şi de o supraveghere strictă. Sistemul bancar este într-o formă deosebită", a reiterat şeful CEC Bank, menţionând că au început să apară şi profiturile, dar şi că nu avem falimente bancare sau ieşiri din sistem. Domnia sa a conchis că sistemul bancar este pregătit să crediteze, fiind într-o stare bună de sănătate şi stabilitate.