Serviciile de spionaj europene, bucuroase să reia colaborarea cu SUA după ce Donald Trump nu va mai avea acces la rapoarte secrete

J.P.
Internaţional / 10 februarie 2021

Serviciile de spionaj europene, bucuroase să reia colaborarea cu SUA după ce Donald Trump nu va mai avea acces la rapoarte secrete

Reprezentanţi din conducerea a cel puţin trei servicii de spionaj europene au salutat "cu căldură" intenţia preşedintelui american Joe Biden de a împiedica pe viitor accesul lui Donald Trump la briefingurile de securitate ale serviciilor secrete ale SUA. O asemenea decizie, în urma căreia Trump nu va mai primi rapoarte secrete, ar recâştiga încrederea spionilor europeni, care vor putea împărtăşi din nou informaţii confidenţiale şi sensibile cu cei americani, informează Business Insider, citat de Yahoo News, relatează Digi24.

De când Joe Biden s-a instalat la Casa Albă, agenţiile de informaţii europene sunt mai deschise în ceea ce schimbul de secrete cu partenerii lor americani. Unii oficiali din serviciile de spionaj aliate au fost uluiţi după ce s-a aflat că fostul preşedinte Donald Trump ar fi dezvăluit Rusiei, în 2017, informaţii strict secrete care ar fi pus în pericol viaţa unei "surse vitale de informaţii".

Acum, conform surselor Insider, Joe Biden i-a asigurat pe partenerii europeni că va pune capăt briefingurior de securitate adresate lui Trump.

În Statele Unite, foştii preşedinţi americani pot avea acces la astfel de rapoarte de securitate, o cutumă pe care preşedintele în exerciţiu o poate stopa oricând doreşte.

În 2017, Donald Trump le-a dat ruşilor informaţii secrete pe care americanii le primiseră de la israelieni

Într-un interviu acordat zilele trecute la CBS, Joe Biden a fost întrebat dacă Donald Trump va continua să primească briefinguri secrete.

"Nu cred", a răspuns Biden, "şi asta din cauza comportamentului său iraţional".

"Este o măsură aşteptată şi un gest simbolic, care pune capăt împrejurărilor excepţionale în care serviciile noastre evitau să împărtăşească în totalitate informaţii secrete, de teamă că ele ar putea ajunge la preşedinte, care ar fi putut apoi să le dea mai departe ambasadorului Rusiei", a declarat pentru Insider, sub protecţia anonimatului, reprezentantul unui serviciu secret european dintr-o ţară memră NATO.

În 2017, Donald Trump a furnizat ambasadorului rus informaţii secrete obţinute de americani de la israelieni. Informaţiile au fost dezvăluite ambasadorului rus Serghei Kisliak şi ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, deşi oficialii israelieni rugaseră autorităţile Statelor Unite să fie grijulii cu aceste informaţii.

Un oficial israelian citat de New York Times a susţinut că le-au fost confirmate "cele mai mari temeri" după ce Trump le-a dezvăluit ruşilor aceste informaţii, care ar putea periclita nu numai relaţiile dintre SUA şi Israel, dar şi acoperirea celor infiltraţi în gruparea teroristă Stat Islamic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb