Sesizarea PNL privind alegerile locale în două tururi, respinsă de instanţă

Diana Popescu
Ziarul BURSA #Politică / 15 aprilie 2016

Sesizarea PNL privind alegerile locale în două tururi, respinsă de instanţă

Actualizare 17:55 PNL va face recurs la ÎCCJ privind alegerea primarilor

PNL ia act de decizia Curţii de Apel Bucureşti de a refuza transmiterea către Curtea Constituţională a sesizării de neconstituţionalitate depusă cu privire la organizarea alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin şi anunţă că în acest caz va folosi instrumentul recursului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în termenul prevăzut de lege, potrivit unui comunicat primit pe adresa redacţiei.

"Sperăm ca dezideratul revenirii la formula alegerii primarilor în două tururi de scrutin să fie atins cât mai curând şi să ajungem, astfel, la momentul de maturitate al societăţii româneşti. Actuala normă, pe care o apreciem nedreaptă, trebuie corectată cât mai curând de actualul Parlament sau în viitorul mandat legislativ", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, demersul PNL a vizat obţinerea unui răspuns clar din partea singurei instituţii din stat care are atributul de a face acest lucru, respectiv Curtea Constituţională, cu privire la situaţia permisă în acest moment de legea electorală.

"Un primar poate obţine mandatul cu votul unei minorităţi şi să-l exercite în pofida neîncrederii exprimate, prin vot, de o majoritate a celor care şi-au exprimat opţiunea. Astfel, situaţia în care mandatul este atribuit unui candidat care beneficiază de sprijinul a mai puţin de jumătate plus unu dintre alegătorii care s-au prezentat la urne ridică semne de întrebare îndreptăţite asupra legitimităţii şi reprezentativităţii acelui primar. Din acest punct de vedere, ne exprimăm regretul cu privire la imposibilitatea de a obţine un răspuns îndreptăţit asupra constituţionalităţii ori a neconstituţionalităţii modului de alegere a primarilor, fapt pentru care asupra scrutinului din 5 iunie rămâne o urmă de îndoială justificată", se subliniază în comunicatul PNL.

PNL menţionează că a avut la bază atât argumentele constituţionale menţionate, dar şi cele procedurale folosite şi cu alte ocazii similare, cum a fost cazul sesizării adresate Curţii Constituţionale privitoare la o ordonanţă de modificare a Legii alegerilor prezidenţiale. Cu acel prilej, sesizarea PNL a ajuns pe masa judecătorilor Curţii Constituţionale.

"În urma acestei decizii, reiterăm apelul făcut de Partidul Naţional Liberal în privinţa unui vot util acordat pentru alegerea primarilor. Evidenţiem faptul că PNL este singurul actor politic de calibru care se contrapune cu şanse PSD, iar orice vot irosit pentru un terţ candidat este un vot favorabil în mod indirect PSD", susţin liberalii.

-------

Curtea de Apel Bucureşti a respins, astăzi, plângerea formulată de PNL pe tema organizării alegerilor locale în două tururi de scrutin, transmit televiziunile de ştiri.

Hotărârea instanţei nu este definitivă.

PNL a depus pe 12 februarie o plângere prealabilă la Secretariatul General al Executiviului prin care a înştiinţat că va ataca Hotărârea de Guvern privind stabilirea datei alegerilor locale.

Demersul PNL este singura cale procedurală pe care partidul o mai avea la dispoziţie pentru a pune în discuţie legea alegerilor locale, respectiv organizarea acestora într-un singur tur de scrutin. Legea este în viogare şi nu poate fi atacată la CCR decât în cadrul unui proces pe rolul instanţelor sau, direct, de Avocatul Poporului.

Pe 3 aprilie, copreşedintele PNL Alina Gorghiu afirma că încă speră în organizarea de alegeri locale în două tururi. Potrivit acesteia, şi în cazul unei decizii cu câteva zile înainte de data alegerilor (5 iunie), acestea se pot amâna două săptămâni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb