Sesizările privind "situaţia dezastruoasă"a retrocedărilor au ajuns la Bruxelles

Ioana Rosenberg
Ziarul BURSA #Politică / 6 iulie 2006

"În loc să aplice legea, primăriile trimit oamenii la despăgubiri iluzorii cum ar fi < Fondul Proprietatea >", susţine Adrian-Ştefan Iuraşcu, preşedintele Formumului Civic Românesc

Situaţia retrocedării proprietăţilor confiscate este dezastruoasă la aproape un an de la apariţia noii legi 247/2005. Preşedintele Formumului Civic Românesc, Adrian-Ştefan Iuraşcu, a sesizat organismele Uniunii Europene în legătură cu această problemă. Domnia sa ne-a declarat că în data de 30 martie a trimis o scrisoare comisarului pentru afaceri externe al Parlamentului European, Elmar Brock, în care îi relata "stadiul nesatisfăcător al situaţiei retrocedărilor în România." Răspunsul, afirmă domnul Iuraşcu, l-a primit pe data de 12 iunie, iar plicul avea doar ştampila poştei din Bruxelles în care figura data de 21 aprilie şi fusese deschis. Prin acea scrisoare, Elmar Brock anunţa "Forumul Civic Românesc" că va monitoriza România la capitolul retrocedărilor şi va transmite rezultatele cu ocazia raportului din septembrie.

Preşedintele "Forumului Civic Românesc" a anunţat ieri şi faptul că proprietarii l-au convocat pe Jonathan Scheele, şeful Delegaţiei CE în România, cu scopul de a-l informa în legătură cu situaţia retrocedărilor în ţara noastră.

Forumul va sesiza, de asemenea, autorităţile în drept, în legătură cu "minciuna şi manipularea din reclamele la < Fondul Proprietatea >, care nu deţine 4 miliarde RON şi nici acţiuni din < Loteria Română > sau din < Imprimeria Naţională >", a mai declarat preşedintele Foru-mului Civic.

Forumul acuză "Fondul Proprietatea" de lipsă de transparenţă, lipsa reprezenţilor proprietarilor în consiliul de supraveghere, lipsa alternativei de despăgubire, obligaţia anticonstituţională de asociere, faptul că sunt desemnaţi consultanţi care nu au experienţă în domeniul fondurilor de investiţii, incertitudinea numărului de societăţi care vor constitui fondul, numărul necunoscut de acţionari, nerezolvarea protecţiei micilor acţionari, durata extrem de lungă a rezolvării cererilor de retrocedare de către unele primării (între cinci şi zece ani), inechităţile în procesul de des-păgubire şi pentru faptul că proprietarii sunt trimişi de către comisiile judeţene la "Fondul Proprietatea", deşi există soluţii de retrocedare în natură.

Adrian-Ştefan Iuraşcu a mai declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că din 820.000 de notificări au fost analizate doar 285.000, fiind soluţionate numai 70.000 dintre acestea, adică 8,5%. Domnul Iuraşcu apreciază că "Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor condusă de tineri liberali este total depăşită de jocurile de interese locale iar în opinia noastră această formulă de conducere a fost aleasă tocmai pentru a nu deranja mafiile locale". Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că au fost retrocedate mari proprietăţi în timp ce alte sute de mii de proprietari aşteaptă bunăvoinţa mai marilor locali, pentru câte 2-3 hectare de pădure sau de teren agricol.

"Forumul Civic Românesc" cere, de asemenea, premierului Tăriceanu, să demită întreaga conducere a autorităţii de restituire a proprietăţilor. Totodată, preşedintele Forumului acuză Partidul Democrat că "a abandonat total promisiunea electorală a retrocedării proprietăţilor" iar pe noua conducere a "Fondului Proprietatea" că "se documentează acum la Monte Carlo pe banii noştri".

MĂRTURII: "Petrom" se foloseşte de o bucată de teren retrocedat fără să plătească chirie

Doamnei Mihaela Creţulescu i-au fost retrocedate o casă şi un teren în comuna Videle, Teleorman. Pentru că o suprafaţă de 8.000 mp din terenul aferent casei au fost desemnaţi altcuiva, doamna Creţulescu a primit aceeaşi suprafaţă într-un loc situat pe izlazul comunal, în care "Petrom" are sonde (care îi poluează terenul) şi un drum de acces către acele sonde. Doamna Creţulescu acuză compania şi primarul din Cosmeşti (fost salariat al SNP "Petrom" Videle) că se folosesc în mod abuziv de pământul care i-a fost retrocedat, ba chiar mai mult, că au depus deja actele de întabulare. "Petrom" refuză să-i plătească doamnei Creţulescu chirie pentru drumul de acces de care se foloseşte şi care nu-i aparţine, a mai declarat proprietara terenului din Videle.

Nicolae Zlotea, consilier al Primăriei Daia (judeţul Giurgiu) şi fost primar al comunei, a fost acuzat că îi bate pe cei care îşi revendică drepturile de proprietate

Din cele 300 de hectare revendicate în comuna Daia, doamna Venus Gângavu ne-a declarat că a primit numai 3,25 şi că a fost şi bătută de către fostul primar, Nicolae Zlotea. Doamna Gângavu ne-a relatat: "Nicolae Zlotea a manifestat o violenţă extremă faţă de oamenii care şi-au revendicat drepturile iar acum, deşi nu mai este primar ci numai consilier al Primăriei, continuă să-şi facă jocurile de interese împreună cu actualul primar."

Proprietara a depus plângere împotriva fostului primar pentru faptul că a agresat-o în 1993 şi, la patru ani după incident, a avut câştig de cauză. Domnul Zlotea a primit amendă penală iar doamnei Gângavu i s-au plătit despăgubiri. Cu toate acestea, Venus Gângavu nu poate beneficia de drepturile sale de proprietate din cauza aceluiaşi fost primar, care este la ora actuală consilier al primăriei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb