Sezonul estival trebuie să dureze minim 9 luni

G.B
Miscellanea / 9 august 2021

Sezonul estival trebuie să dureze minim 9 luni

Sezonul estival trebuie să dureze minim 9 luni pentru a putea vorbi de turism durabil, eficient şi coerent pe litoralul Mării Negre. Aceasta este concluzia, unanim însuşită de toţi cei prezenţi la dezbaterea publică de la Constanţa, din cadrul proiectului naţional "Turismul românesc - între impas şi oportunitate", conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, propunerea a fost iniţial lansată în dezbatere de Dragoş Anastasiu, preşedinte Alianţa pentru Turism (APT), care este de părere că "atât timp cât sezonul estival este de 2-3 luni, nu putem pretinde ca turismul la Marea Neagră să devină o prioritate naţională. Trebuie să facem în aşa fel încât să atragem turişti, români dar mai ales străini, seniori, cel puţin 9 luni pe an. Prelungirea turismului sezonier la nouă luni de activitate pe an ar putea ajuta turismul românesc să se dezvolte sustenabil şi organic", a concluzionat Anastasiu.

La rândul său, Vergil Chiţac, primarul Municipiului Constanţa doreşte ca ponderea turismului în PIB să crească şi în România, ca în alte state membre, de la 5% la 10%. "Sunt adeptul acţiunii şi îmi doresc ca centrul Constanţei să devină zonă turistică de interes naţional". În acest context, domnia sa a vorbit şi despre importanţa Organizaţiilor de Management al Destinaţiilor (OMD). "La Constanţa suntem în curs de definitivare a statutului legii de înfiinţare a OMD-urilor, 99% este gata. Pentru că nu putem promova decât prin OMD atât Mamaia, cât şi Constanţa ca destinaţie turistică. Acesta este un loc care trebuie să devină destinaţia turistică cea mai importantă. Aici avem cea mai veche istorie din ţara noastră. Deci, din această perspectivă, OMD-ul trebuie să funcţioneze", a declarat edilul Constanţei. În ceea ce priveşte extinderea plajelor, Vergil Chiţac consideră că absenţa unui număr mare de turişti, în special în partea de nord a staţiunii Mamaia, este rezultatul unei "promovări mediatice nemeritate", adăugând că extinderea plajelor este un "proiect pentru 50 de ani, în care s-au investit milioane de euro, aşa trebuie privit. 70 de hectare de plaje se adaugă teritoriului naţional. Restul sunt inconveniente de început. Lucrurile se vor aşeza", a mai spus primarul Constanţei.

Iniţiatorul dezbaterii, Cristina Chiriac, preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), susţine extinderea sezonului turistic, mizând chiar pe bonificaţii, stimulente pentru operatorii de servicii care îşi continua activitatea. "Cred că trebuie lucrat în acest sens, împreună cu autorităţile centrale şi locale, astfel încât să se creeze cadrul legal propice, fie şi o bonificaţie pentru cei care nu îşi întrerup activitatea după clasica vacanţă de vară. Trăim un nou început după pandemie, care ne plasează la egalitate cu celelalte state vecine. Trebuie să fim capabili să putem acţiona şi să valorificăm fereastra de oportunitate care a apărut", a afirmat preşedintele CONAF.

"Parteneriatul public-privat, debirocratizarea şi dezvoltarea industriei de agrement sunt elemente cheie pentru un proiect integral de turism la malul Mării Negre", este de părere preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Lupu. Domnia sa crede că dacă sunt îndeplinite condiţiile de mai sus, sezonul turistic de pe litoral s-ar putea prelungi tot anul, atât timp cât se mizează pe diversificarea serviciilor şi pe implicarea activă a industriei de agrement.

Digitalizarea în turism în vederea unei informări turistice eficiente coroborat cu pregătirea profesională a celor care prestează activităţi corelate cu serviciile turistice sunt priorităţi ale Asociaţiei de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Constanţa. Preşedintele ADD Constanţa, Ana Maria Vătămanu, a declarat: "De asemenea, reţinem necesitatea unei abordări digitale a conceptului de Centru de Informare Turistică. Acestă platformă online va constitui un element esenţial de promovare a turismului constănţean atât la nivel naţional cât şi internaţional prin furnizarea informaţiilor esenţiale celor interesaţi: cazare, logistică (locuri de parcare, alimentare cu combustibil/energie electrică, spălătorii auto, etc), locuri de agrement pentru copii, locaţii şi facilităţi turistice, etc".

Preşedintele CONAF a explicat că proiectul "Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate" nu este doar un proiect, este un instrument de relansare a turismului românesc şi de includere al acestuia în strategia de dezvoltare durabilă, ca axă de dezvoltare cu potenţial imens la nivel naţional. Însă, pentru a reuşi acest lucru, sunt necesare investiţii publice şi private în infrastructură, digitalizarea şi modernizarea sectorului, trebuie avute în vedere măsuri fiscale de stimulare şi, nu în ultimul rând, corelarea pieţei forţei de muncă cu nevoile reale din sector. "Susţin învăţământul dual şi şcolile de meserii şi cred că pot furniza forţa de muncă de care turismul românesc are nevoie", a conluzionat Cristina Chiriac, la finalul dezbaterii de la Constanţa.

Toate propunerile şi soluţiile oferite atât de autorităţile locale, cât şi de reprezentanţii industriei au avut sprijinul Guvernului României prin prezenţa la discuţii a Şefului Cancelariei Prim-Ministrului , Sergiu Hossu, domnia sa transmiţând mesajul Premierului: "Proiectul este unul lăudabil, cu atât mai mult cu cât Guvernul consideră turismul un sector important de dezvoltare economică. Am contribuit la susţinerea HORECA în perioada pandemică şi am introdus în PNRR fonduri necesare dezvoltării de proiecte viabile care să stimuleze turismul românesc. Începând cu 1 ianuarie 2022 vor fi reintroduse voucherele de vacanţă şi vă asigurăm că statul îşi va continua misiunea de a deveni un mediu echitabil pentru toţi operatorii economici", a conchis Sergiu Hossu.

Din partea autorităţilor constănţene, la eveniment a fost prezent Prefectul Silviu Coşa, alături de antreprenori marcanţi din domeniu: Lucian Marinescu, Membru al Consiliului de Administraţie al Companiei Hoteliere Intercontinental România, Ion Jugănaru, Director General Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, Daniel Mischie, Preşedinte HORA şi CEO City Grill, Iuliana Tasie, Director General al Ana Hotels Europa Eforie Nord, Daniela Marişcu, Fondatoarea Aquatica Experience şi Mircea Dobre, Preşedinte UGIR Constanţa.

Seria discuţiilor pe marginea acestui proiect va continua pe 2 septembrie la Braşov, 15 octombrie la Suceava, 4 noiembrie Cluj, Bucureşti. Demersul vine în sprijinul operatorilor din turism şi servicii conexe, în vederea identificării de soluţii la problemele cu care aceştia se confruntă şi cu scopul poziţionării turismului românesc pe axa de dezvoltare sustenabilă. Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin subliniază că a iniţiat acest proiect naţional în contextul în care turismul, lovit crunt de criza coronavirus, caută soluţii pentru revenirea la normalitate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. bla-bla-bla.......la toc-soaie nu ne intrece nimeni....

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb