La bursa sibiană, lichiditatea din cea de-a treia zi a săptămânii se afla în scădere după jumătate din programul de tranzacţionare, comparativ cu sesiunile precedente. Numărul contractelor încheiate până la ora 17.00 era de 2173 iar valoarea se situa la un nivel de 20,66 milioane lei. Diminuarea volumului a venit pe fondul unor fluctuaţii mixte cu o amplitudine redusă. Intensitatea a mai crescut în momentul apariţiei ştirilor financiare, respectiv după deschiderea de pe Wall-Street, care a dinamizat tranzacţiile pe segmentul indici al Sibex.
Cel mai tranzacţionat produs a redevenit derivatul pe Dow Jones, preferat pentru 1029 de contracte pentru scadenţa martie, încheiate până la ora 17.00. Şi pentru Dow Jones variaţiile au fost mixte în primele ore pentru ca apoi, sub influenţa cotaţiei futures din SUA, să se impună o direcţie pe plus. Preţul futures de peste ocean al celui mai mediatizat indice se aprecia, ca efect al anunţului FMI privind creşterea capacităţii sale de împrumut. Creşterile de pe futures-ul american sugerau că indicele Dow Jones îşi va putea extinde maximul ultimelor cinci luni în şedinţa NYSE. La Sibex, cotaţia DJIA martie creştea cu 55 puncte la nivelul de 12.455 puncte.
După două şedinţe în care tranzacţiile cu aur au ţinut capul de afiş, sesiunea a adus o reducere a interesului pentru metalul preţios, în condiţiile intrării pe scădere a cotaţiilor. Cu toate acestea, pe plan extern, se specula că preţul aurului ar putea să crească pentru a treia zi consecutiv la Londra şi New-York, pe fondul manifestării intenţiei FMI de stimulare a resurselor sale de împrumut pentru a proteja economia globală de o posibilă agravare a crizei datoriilor din Europa, precum şi în contextul scăderii dolarului, situaţie care alimentează cererea de investiţii alternative. Aceste elemente continuă să menţină statutul de "safe heaven" (plasament de siguranţă) al aurului. Cu toate acestea, la Sibex, scăderile cotaţiei aurului s-au menţinut. Pentru scadenţa februarie metalul preţios era estimat la 1644,9 dolari/uncie, în minus cu 8,5 USD, numărul contractelor SIBGOLD fiind de 281. Pentru aprilie SIBGOLD pierdea 15,3 dolari. Şi contractul SIBGOLD_RON se afla tot pe minus, cu o pierdere de 14,9 dolari pe scadenţa martie. Tot pe segmentul mărfuri s-a mizat pe creşterea preţului petrolului cu 1,07% pe scadenţa martie. Petrolul a atins cel mai înalt nivel în trei zile la New York, speculaţiile ca livrările din Iran vor fi întrerupte cauzând temeri că creşterea economică va încetini.
Perechea EUR/ISD se afla printre cela mai lichide produse cu 374 de contracte încheiate pe scadenţa martie, pentru care euro a câştigat termen faţă de dolar, urcând cu 0,78%. Pe pieţele externe moneda unică s-a întărit faţă de majoritatea valutelor de referinţă, după ce premierul grec Lucas Papademos se pregăteşte să reia negocierile cu deţinătorii de obligaţiuni, respectiv ca efect al intenţiei FMI amintită anterior. Dolarul s-a devalorizat atât faţă de euro cât şi de yen înainte de publicarea în SUA a raportului privind producţia industrială. La Sibex, euro s-a apreciat şi faţă de moneda naţională, avansând cu 0,46% pe scadenţa martie.
Contractul futures pe acţiunile SIF5 avea o evoluţie pe minus, preţul pe scadenţa martie pierzând 0,73%. După ce în primele două şedinţe din săptămână acţiunea SIF5 a crescut ca urmare a entuziasmului adus de publicarea legii privind pragul de deţinere la SIF-uri, miercuri preţul a suferit corecţii atât pe piaţa suport cât şi la Sibiu. Numărul contractelor DESIF5 era de 193.
Notă: Articol realizat confom datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.