SIBEX Cotaţia futures a Dow Jones, afectată de declaraţiile lui Donald Trump

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 ianuarie 2017

La jumătatea şedinţei de joi, pe piaţa futures de la Sibiu, doar trei produse derivate punctau în statistica zilei. Acestea erau contractul care are ca activ suport indicele Dow Jones şi contractele valutare care au ca activ suport cursul de schimb liră sterlină/dolar şi euro/dolar. Prezenţa acestora din urmă era mai degrabă decorativă, majoritatea tranzacţiilor fiind realizate pe Dow Jones. După ce a fost cel mai tranzacţionat derivat de la începutul anului, aurul lipsea din joc, participanţii preferând poziţiile de aşteptare în primele şapte ore ale sesiunii. La ora 17.30, volumul total se situa la 60 de contracte, iar valoarea tuturor tranzacţiilor se cifra la aproape 1,2 milioane de lei, anunţându-se o şedinţă ceva mai consistentă.

Derivatul pe Dow Jones era tranzacţionat pe scadenţa martie 2017, totalizând 58 de contracte. Pentru DEDJIA_17C, ATHEXClear a stabilit un preţ de referinţă[1] de 20.026 de puncte, dar evoluţia nu a confirmat optimismul grecilor, cotaţia depreciindu-se puternic, cu 302 puncte la 19.724 puncte. Evoluţia reflecta situaţia de pe piaţa americană unde principalii indicatori de pe Wall Street au coborât puternic încă de la deschiderea de joi, având cel mai slab start din acest început de an, după ce discursul de miercuri al lui Donald Trump nu a adus clarificări cu privire la promisiunile sale pentru creşterea economică, care au propulsat piaţa la recordurile din ultimele două luni. Mai exact, preşedintele ales al SUA, în prima sa conferinţă de presă, nu a dat detalii cu privire la reducerile de taxe sau cheltuielile de infrastructură dar, a criticat, în schimb, agenţiile de spionaj din SUA şi agenţiile de presă asupra a ceea ce el a numit un "fals" dosar cu privire la implicarea Rusiei în campania electorală din SUA.

Pentru EUUSR_17F şi GBRUSR_17C se consemna câte un singur contract. Pentru iunie euro era cotat la 1,0750 USD, în urcare cu 0,03% faţă de "start of day price" (1,0747 USD), în timp ce lira sterlină valora, pentru scadenţa martie, 1,2315 USD, cu 0,47% peste start of day price" (1,2258 USD).

[1]preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb