În ultima şedinţă a săptămânii trecute, speculatorii au încheiat 1371 de contracte cu o valoare de 16,54 milioane lei, fiind destul de activi. Per ansamblu, săptămâna a fost una în care perioadele de prudenţă şi interes au alternat, înregistrându-se un minim de 615 contracte, luni, şi un maxim de 1.444 de contracte, joi. În cinci şedinţe, jucătorii au încheiat 5.379 de contracte, reuşind o medie de peste 1.000 de contracte pe zi. În perioada menţionată s-a tranzacţionat şi pe segmentul spot, unde au fost rulate peste 39.000 de acţiuni SBX.
Vineri, segmentul indici din piaţa derivatelor a atras cele mai multe speculaţii, cu 539 de contracte pe derivatul pe Dow Jones. Simbolul DEDJIA_RON cu scadenţa martie s-a detaşat prin 501 contracte, iar DEDJIA_RON iunie a totalizat doar 38 de contracte. Cotaţia indicelui pe scadenţa martie a închis în urcare cu 64 de puncte, la 14.373 de puncte. Pentru iunie s-a înregistrat o apreciere de 96 puncte, la 14.298 de puncte. Creşterile indicelui de la Sibex au fost susţinute de-a lungul întregii săptămâni de evoluţia indicilor pe bursa de la New-York, unde Dow Jones a atins un nivel record, iar S&P 500 s-a apropiat la doar un procent de maximul istoric. Optimismul din piaţa americană, reflectat şi la Sibex, a fost susţinut vineri de datele bune din piaţa muncii, angajatorii oferind, în februarie, mai multe locuri de muncă decât au indicat previziunile. "În condiţiile în care DJIA a atins recorduri la NYSE, mă aşteptam la o explozie a interesului şi la Sibiu. Deşi volumele au fost mai bune în ultima perioadă, se pare, însă, că speculatorii încă sunt reticenţi şi nu există ritmul şi interesul firesc în astfel de circumstanţe", crede un broker de pe piaţă.
Pe segmentul valutar, sesiunea din 8 martie a adus 529 de contracte EUR/USD_RON; 228 au fost încheiate pe scadenţa din această lună şi 301 pentru scadenţa iunie. Euro s-a devalorizat puternic pentru ambele termene. Moneda unică a pierdut 0,91% pentru martie, coborând sub pragul de 1,30 USD, la 1,2990 USD. Pentru iunie, scăderea a fost de 0,78%, la 1,3015 USD. Şi pe plan extern, euro s-a depreciat faţă de dolar. De altfel, moneda americană s-a întărit semnificativ faţă de majoritatea valutelor de referinţă, după ce Departamentul Muncii din SUA a indicat că rata şomajului a scăzut la 7,7%, cel mai mic nivel din ultimii patru ani. Creşterea dolarului în raport cu rivalul său european a venit în contextul în care îmbunătăţirea datelor privind piaţa muncii contrastează puternic cu recordul negativ de 11,9%, înregistrat de şomajul din euro-zonă în ianuarie.
De pe segmentul futures pe acţiuni, derivatul pe acţiunile SIF5 a fost cel mai tranzacţionat, cu 133 de contracte. Acesta a avut o evoluţie pe plus, câştigând 1,82% şi închizând la 1,3015 lei/acţiune. Pe segmentul derivate pe mărfuri s-a detaşat SIBGOLD_RON aprilie, cu 92 de contracte şi o creştere de 6,7 USD, la 1581,3 USD/uncie.