SIBEX Creşterea cotaţiei Dow Jones a dinamizat piaţa derivatelor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 ianuarie 2012

La Sibex, şedinţa de vineri a fost cea mai bună a săptămânii trecute, cu 9298 de contracte încheiate, dintre care 108 opţiuni. Valoarea totală a tranzacţiilor s-a ridicat la 102 milioane lei. De-a lungul întregii săptămâni, speculatorii au tranzacţionat peste 37.500 de contracte.

În ultima sesiune, derivatul pe indicele Dow Jones a tras practic piaţa, cu 7345 de contracte pe scadenţa martie şi 198 pe cea din iunie. Mizele au fost puse pe cumpărare, rezultând aprecieri de 69 de puncte pentru martie şi 87 de puncte pentru iunie, cotaţiile de la închidere fiind de 12653 şi 12601 puncte. Creşterile au venit ca efect al evoluţiei bune a pieţei din SUA, unde s-au consemnat aprecieri pentru a treia săptămână la rând, cea mai lungă perioadă pozitivă din octombrie încoace. Această situaţie s-a datorat datelor economice mai bune decât previziunile, precum şi rezultatelor bune ale companiilor americane, care au alimentat încrederea în creşterea economică a SUA.

Şi aurul a avut un final de săptămână bun, raportat atât la numărul de contracte cât şi la evoluţia preţului. La închidere, simbolul SIBGOLD cu scadenţa februarie se remarca prin 347 de contracte şi o creştere de 17,6 dolari, până la 1667 USD pe uncie. Pentru scadenţa aprilie numărul contractelor SIBGOLD a fost de 133 iar cotaţia de 1660,4 dolari. O creştere de 10,2 dolari s-a observat pe contractul SIBGOLD_RON scadenţa martie, a cărui mărime e de 10 uncii. Cotaţia acestuia s-a oprint la 1664,2 USD. Pe plan extern, aurul a avut o a treia săptămână pe plus.

Derivatul pe acţiunile SIF5 a făcut vineri obiectul unor speculaţii soldate cu 721 de contracte pe scadenţa martie, Cotaţia futures a SIF Oltenia a urmat direcţia pozitivă din piaţa suport şi a crescut şi la Sibiu cu 1,61%, cumpărătorii trăgând lozul câştigător. Cotaţia DESIF5 martie a închis la 1,1989 lei/acţiune. Tot pe sectorul derivate pe acţiuni s-au mai tranzacţionat contractele pe titlurile Fondul Proprietatea, fiind estimată creşterea cu 3,08% a preţului pe termen scurt, la un nivel de 0,4680 lei/acţiune. Evoluţia DEFPR a fost corelată cu cea a acţiunii FP pe piaţa suport.

Contractele pe cursurile valutare nu au lipsit din strategiile participanţilor care au fost atraşi în special de paritatea euro/dolar. După ce a fluctuat în ambele sensuri, raportul dintre cele mai importante monede din lume a dat câştig de cauză dolarului, euro depreciindu-se cu 0,24% faţă de aceasta, la un nivel de 1,2939 dolari. Pe plan extern, moneda comună s-a depreciat vineri de la maximul ultimelor două săptămâni faţă de dolar, după ce indicii europeni au scăzut şi după prelungirea pentru a treia zi a discuţiilor privind datoriile Greciei, situaţie care a minimizat cererea pentru paritatea euro/dolar. Tot pe segmentul valutar al pieţei Sibex a mai fost tranzacţionată perechea liră sterlină dolar, moneda din Regatul Unit crescând cu 0,54% pe scadenţa martie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb