SIBEX Degringolada continuă: din nou sub 100 de contracte într-o săptămână, pe piaţa futures

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 mai 2017

La Sibex, ultima şedinţă a săptămânii trecute a adus 21 de contracte futures, cu o valoare de 68.716 lei, nivelul crescând uşor după două sesiuni extrem de slabe, cu volume de 4, respectiv 3 contracte (n.r. - în 10 şi 11 mai). Per total, în cele cinci şedinţe din perioada 8-12.05, numărul contractelor futures încheiate la bursa sibiană s-a ridicat la 95, lichiditatea continuând să fie extrem de scăzută.

Prezenţa simbolului GOLD 17F printre produsele tranzacţionate a fost, vineri, elementul care a dat un pic de consistenţă şedinţei, derivatul pe uncia de aur pe scadenţa iunie generând cea mai mare parte a volumului, cum s-a întâmplat şi în cealaltă sesiune mai bună a perioadei analizate (marţi, 9 mai). Produsul menţionat a totalizat, vineri, 18 contracte, iar participanţii au estimat uncia la 1228,2 USD, cotaţie în urcare cu 3,9 USD faţă de "start of day price".

Derivatul pe indicele Dow Jones şi-a continuat seria slabă, punctând cu un singur contract pe scadenţa septembrie. DEDJIA 17I a fost cotat la 20.802 puncte, nivel în minus cu 265 de puncte comparativ cu cotaţia de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (start of day price)[1]. Faţă de cotaţia de închidere din sesiunea anterioară, scăderea a fost., însă, mai mică: 34 de puncte.

În sectorul derivatelor valutare a fost tranzacţionat un singur produs, anume cursul liră sterlină/dolar, pe scadenţa iunie. Derivatul menţionat a generat două contracte, iar moneda britanică s-a depreciat cu 0,17% în raport cu dolarul, fiind cotată la 1,2903 USD.

[1] "Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb