SIBEX Derivatele pe aur au revenit în atenţia speculatorilor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 mai 2014

În prima jumătate din penultima şedinţă a săptămânii, speculatorii au fost destul de apatici, fapt care se reflecta şi în nivelul de lichiditate, la ora 17.15 fiind înregistrate doar 375 de contracte, cu o valoare de 5 milioane lei

Raportat la produsele cele mai lichide, tiparul "clasic" de pe piaţa Sibex se menţinea doar pe jumătate. Astfel, derivatul pe Dow Jones era lider cu 157 de contracte dar surpriza venea de pe segmentul mărfurilor unde contractul pe aur cu mărimea de o uncie şi simbolul SIBGOLD iunie totaliza 156 de contracte. Interesul în creştere pentru speculaţiile cu preţul metalului nobil s-a observat încă din partea secundă a şedinţei de miercuri, produsul în discuţie ajungând la 110 contracte, volum depăşit joi după doar jumătate de sesiune. Jucătorii estimau o creştere cu 11 USD pentru metalul preţios, la 1302 dolari/uncie. Şi pe plan extern semnalele erau pozitive, aurul crescând de la cel mai scăzut nivel din mai mult de o săptămână pe piaţa de la New York, după ce se speculează că importurile de metal nobil din India - al doilea "consumator" mondial de aur, vor creşte după ce Banca Naţională a Indiei a permis mai multor companii să achiziţioneze aur din afara ţării. Aceste mişcări au readus şi derivatele pe aur de la Sibex în atenţia speculatorilor.

Referitor la evoluţia derivatului pe indicele american Dow Jones, acesta a fluctuat mixt şi, la ora 17.15 avansa cu 17 puncte, valorând 16.519 puncte. Fluctuaţiile au venit în contextul în care, în SUA, datele au indicat o creştere a producţiei industriale şi a vânzărilor de case la mâna doua, în vreme ce solicitările pentru ajutor de şomaj au crescut la rândul lor.

Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate era destul de redus: 28 pe scadenţa iunie. Moneda unică pierdea 0,18% faţă de dolar şi era cotată la 1,3660 USD.

Până la ora 17.15 se consemnase şi o tranzacţie pe acţiunile PPLI, totalizând 1000 de titluri, la un preţ de 5,8 lei/acţiune, în staţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb