SIBEX Din nou, creşteri pentru cotaţia futures a aurului

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 mai 2016

La Sibex, debutul săptămânii nu a schimbat preferinţe participanţilor de pe piaţă, care continuă să tranzacţioneze cel mai bine derivatul care are ca activ suport aurul. Conform datelor de la ora 17.45, pe simbolul GOLD 16F, care urmăreşte evoluţia aurului pe scadenţa iunie, se înregistrau 30 de contracte. Cotaţia futures a metalului nobil înregistra o evoluţie pozitivă şi, la ora menţionată, valora 1283 de dolari, nivel în urcare cu 4,6 USD faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (start of day price)[1], calculat de ATHEXClear la 1278,4 USD. Comparativ cu închiderea de vineri, aurul se aprecia consistent, cu 12 dolari. Şi pe pieţele externe, preţul futures al aurului s-a apreciat, revenind pe "verde" după scăderea de la finalul săptămânii trecute, în contextul în care dolarul evolua pe o direcţie plată spre descendentă, fapt ce a impulsionat apetitul pentru metale preţioase.

În ceea ce priveşte derivatul pe indicele Dow Jones, datele nu era dintre cele mai bune, totalul fiind de numai 6 contracte. DEDJIA 16F era cotat la 17.527 de puncte, depreciindu-se cu 42 de puncte faţă de start of day price, calculat de ATHEXClear la 17.561 de puncte. În comparaţie cu cotaţia consemnată la închiderea ultimei şedinţe a săptămânii trecute, DEDJIA 16F înregistra însă o variaţie pozitivă uşoară, câştigând 49 de puncte.

Din zona derivate pe valute nu se înregistrau semnale spectaculoase, piaţa fiind aproape ignorată. Se înregistrau 4 contracte pe cursul euro/dolar pe scadenţa iunie. În balanţă cu moneda americană, euro scădea cu 0,18% faţă de "start of day price" (1,1330 dolari), valorând 1,1310 USD. Comparativ cu cotaţia de vinerea trecută euro se deprecia cu 0,16%

Per total, la jumătatea sesiunii se înregistrau 41 de contracte, cu o valoare de aproape de 123.000 lei.

[1]preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb