SIBEX Dow Jones a încheiat într-o notă optimistă o lună tumultoasă

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 februarie 2016

La Sibex ultima şedinţă a lunii ianuarie a fost cea mai bună din ultimele zece, cu un volum de 66 de contracte şi o valoare care s-a apropiat de un milion de lei. Lichiditatea continuă însă să fie extrem de redusă, iar acest fapt a fost reliefat de volumul total înregistrat în prima lună anului: 829 de contracte. Totuşi, bursa sibiană a marcat o uşoară creştere comparativ cu ultima lună din anul precedent (754 contracte). Dacă facem însă o comparaţie cu prima lună din 2015, volumul din ianuarie 2016 este cu peste 60% mai mic. "Este greu de estimat cum va evolua bursa sibiană în acest an, dar este cert că ea nu poate supravieţui din operaţiunile cu instrumente financiare derivate şi că are nevoie de o schimbare a modului în care este abordat acest segment de piaţă. O idee ar fi reducerea derivatelor pe acţiuni autohtone în prim plan prin promovarea unor strategii de protecţie a portofoliilor deţinute de investitori pe piaţa spot" , a declarat un broker.

În ceea ce priveşte evoluţia produselor, şedinţa de vineri a adus creşteri importante pentru cotaţiile futures ale indicelui Dow Jones, pe ambele scadenţe tranzacţionate (martie şi iunie), dar şi scăderi ample pentru cotaţia futures a euro în raport cu dolarul pe aceleaşi termene. Simbolul DEDJIA 16C a totalizat 31 de contracte, iar cotaţia sa a închis ziua la 16.360 de puncte, în urcare cu 246 de puncte faţă de "start of day price". Pentru iunie, volumul a fost mult mai mic: doar 4 contracte, iar cotaţia s-a oprit la 16.213 puncte, după o apreciere de 17 puncte. Indicele american a încheiat astfel într-o notă optimistă o săptămână dură şi o lună tumultoasă în care trendul a fost în mod clar unul descendent.

Pentru derivatul pe cursul euro/dolar s-au consemnat 14 contracte pe scadenţa martie şi 3 pe scadenţa iunie. Euro a fost estimat la 1,0848 USD pentru termenul apropiat, după o scădere de 1,28% şi la 1,0960 pentru iunie, după o depreciere de 1,05%. S-au mai înregistrat şi 13 contracte pe cursul liră sterlină/dolar, pe scadenţa martie, moneda britanică fiind cotată la 1,4154 dolari, preţ în coborâre cu 1,66%.

În topul lunii, derivatul pe Dow Jones a fost lider cu peste 78% din volumul total (648 de contracte). Pe piaţa derivatelor au tranzacţionat doar trei intermediari.

Pe piaţa spot prima lună din an a adus schimburi cu 174.464 de acţiuni, tranzacţionate de cinci intermediari.

PREŢ TEORETIC AL CONTRACTELOR FUTURES, CALCULAT DE ATHEXCLEAR CONFORM UNUI ALGORITM DE CALCUL PROPRIU ŞI CARE REPREZINTĂ PREŢUL FAŢĂ DE CARE SE CALCULEAZĂ VARIAŢIA MAXIMĂ STANDARD ŞI VARIAŢIA MAXIMĂ EXTINSĂ ÎN CURSUL UNEI ŞEDINŢE DE TRANZACŢIONARE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb