La Sibex, în ultima şedinţă a săptămânii trecute s-au consemnat 45 de contracte cu o valoare de 656.018 lei, date destul de bune, ţinând cont de evoluţia din ultima perioadă. Participanţii au fost uşor mai activi, reacţionând la mişcările de pe pieţele externe şi în special la cele ale indicelui Dow Jones şi ale aurului. Practic, derivatele pe aceste active au fost şi cele mai tranzacţionate.
DEDJIA 16L a fost din nou "actorul" principal, cu 33 de contracte atrase pe scadenţa decembrie 2016. Cotaţia futures de la Sibiu a indicelui american a închis la 18.767 de puncte, după o scădere de 78 de puncte faţă de start of day price• . Raportat la închiderea de joi, cotaţia şi-a menţinut traseul ascendent şi a acumulat 121 de puncte. De-a lungul întregii săptămâni, DEDJIA 16L a înregistrat o creştere spectaculoasă de 941 de puncte, sub influenţa evoluţiei de pe piaţa mamă din SUA. La NYSE, DJIA a închis vineri la un record istoric, după ce săptămâna 7-11.11 a fost cea mai bună din 2011 încoace, pe fondul victoriei neaşteptate a lui Donald Trump în cursa pentru Casa Albă. Contrar previziunilor, care indicau reacţii negative în cazul unui astfel de rezultat, victoria lui Trump a adus un val de optimism, investitorii pariind pe promisiunile acestuia din campanie privind simplificarea regulilor din sectorul financiar şi cel al sănătăţii precum şi privind impulsionarea cheltuielilor în ceea ce priveşte infrastructura din SUA.
După două şedinţe în care a fost ignorat, derivatul pe aur a revenit în statistici. Simbolul GOLD 16L a totalizat 10 contracte şi a înregistrat o depreciere agresivă de 60,7 USD faţă de start of day price[1], cotaţia închizând la 1223,6 dolari. Scăderea semnificativă a preţului futures al aurului de la bursa sibiană a venit pe fondul unei evoluţii similare pe pieţele externe, în contextul creşterii speranţelor pentru majorarea dobânzii de referinţă de către Banca Centrală Americană. Pe piaţa futures din SUA aurul a închis la cel mai mic nivel din luna iunie încoace, după ce deprecierea săptămânală a fost cea mai mare din ultimii 3 ani.
Pe segmentul derivatelor valutare s-au consemnat doar 2 contracte pe perechea liră sterlină/dolar pe scadenţa decembrie. Moneda britanică a fost cotată la 1,2655 dolari, în urcare cu 0,49% faţă de cotaţia de referinţă pentru deschiderea şedinţei.
Volumul total din perioada 7-11 noiembrie s-a situat la 267 de contracte, unul dintre cele mai bune rezultate săptămânale din acest an.
[1]preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.