SIBEX În ultima şedinţă, lichiditatea a scăzut sub pragul de 1000 de contracte

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 septembrie 2013

Ziua de vineri, 13 septembrie 2013, nu a fost una fastă pentru lichiditatea Sibex, volumul coborând sub pragul de 1000 de contracte. Mai exact, în cele peste 13 ore de tranzacţionare s-au înregistrat 918 contracte cu o valoare de aproape 12 milioane lei. "Jucătorii au privit cu prudenţă speculaţiile cu derivate, situaţie surprinzătoare, cu atât mai mult cu cât în SUA inicele Dow Jones, activul suport al produsului lor preferat de pe piaţa sibiană, a avut o evoluţie favorabilă, înregistrând la NYSE cea mai bună săptămână din ianuarie încoace", explică un broker. Ca urmare a atitudinii prudente, volumul săptămânal de la bursa sibiană s-a diminuat la 8087 de contracte.

În ultima şedinţă au predominat totuşi speculaţiile pe preţul futures al Dow Jones. DEDJIA_RON a atras 470 de contracte încheiate pe scadenţa septembrie, care se apropie vertiginos de final. Cotaţia indicelui s-a apreciat cu 66 de puncte, şi a închis la 15.376 de puncte. Şi pentru scadenţa decembrie evoluţia a fost una pozitivă, indicele apreciindu-se cu 55 de puncte, la 15.290 de puncte, pe un volum mic de numai 21 de contracte. "În contextul unor date economice dezamăgitoare, pe piaţa americană s-au amplificat pariurile că reducerea stimulentelor economice de către FED din această lună va fi moderată. Acest fapt a susţinut optimismul din piaţă", a mai adăugat brokerul citat. Astfel, pentru cumpărători, evoluţia Dow Jones a fost una cu noroc, în pofida superstiţiilor cauzate de o zi de vineri 13 în anul 2013 şi a programului care se întinde pe durata a circa 13 ore, în vreme ce vânzătorii pot invoca ghinionul, deşi acest fapt ar fi o scuză prea simplă în speculaţiile financiare.

Perechea euro/dolar a atras vineri 155 de contracte pe scadenţa decembrie. La închidere s-a consemnat o scădere timidă, de 0,03% a monedei unice la 1,3304 USD. Numărul contractelor euro/yen a fost de 41 pe aceeaşi scadenţă decembrie. Euro s-a depreciat cu 0,20% şi a închis la 131,94 yeni.

Din sectorul futures pe mărfuri a provenit produsul de pe locul trei, anume DEOIL_LSC care, în ultima vreme, a câştigat mult la capitolul atractivitate. DEOIL_LSC a atras 118 contracte pe scadenţa octombrie, pentru care barilul a închis la 108,3 USD, după o scădere de 0,68%. Pentru derivatele pe aur interesul a fost ceva mai redus. Au fost încheiate 76 de contracte SIBGOLD şi doar 14 SIBGOLD_RON, pe scadenţa octombrie, iar cotaţiile celor două derivate au scăzut cu câte 1,3 şi 1,7 USD, la 1321,7 şi 1321,1 dolari/uncie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb