SIBEX Iunie, cea mai slabă lună de la începutul anului

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 iulie 2012

La Sibex, şedinţa de vineri, 29 iunie, s-a încheiat cu un volum de 5.351 de contracte. Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la aproape 65 milioane de lei. Intensitatea plasamentelor a fost una de nivel mediu. Cotaţiile au evoluat pe plus, în condiţiile în care, pe pieţele financiare, optimismul a revenit după ce liderii Uniunii Europene s-au pus de acord să studieze defectele din programele lor de salvare în vederea eliminării lor şi temperării crizei datoriilor suverane. Acest fapt a dus la creşteri semnificative la Sibex, care nu au fost însă acompaniate de o lichiditate pe măsură.

Şedinţa de vineri a fost ultima din iunie, cea de-a şasea lună a anului încheind-se cu un total în jurul a 120.000 de contracte, cel mai mic volum lunar înregistrat de la debutul anului. Valoarea aferentă tranzacţiilor din iunie a fost de 1,3 miliarde lei. Evoluţia din trimestrul doi, de pe piaţa derivatelor de la Sibiu, a fost una mult sub cea din primul trimestru, lichiditatea fiind în scădere cu 44% (circa 419.000 de contracte faţă de 751.000). Principalul motiv al acestei scăderi a fost nesiguranţa din pieţele de capital, în contextul predominanţei temerilor faţă de criza europeană a datoriilor. Chiar şi în aceste condiţii, lichiditatea din semes-trul întâi a fost mai bună în raport cu nivelul din primul semestru al anului trecut, înregistrându-se un avans de 48%.

Şi în ultima şedinţă a lunii, tot derivatul pe indicele Dow Jones a fost cel mai tranzacţionat, cu 2.472 de contracte pe scadenţa septembrie. Cotaţia DEDJIA_RON a crescut cu 247 puncte, la 12.777 puncte. În iunie, DEDJIA_RON iunie a fost cel mai lichid derivat. Creşterea spectaculoasă de vineri a venit în condiţiile în care pe piaţa americană s-a înregistrat un raliu important, care i-a adus indicelui Dow Jones cel mai bun nivel de creştere din octombrie 2011, pe fondul optimis-mului dat de înţelegerea liderilor europeni, privind continuarea ajutorului oferit de bănci pentru oprirea crizei din regiune. Pe locul secund, atât vineri, cât şi în topul lunii, s-a situat derivatul pe perechea euro/dolar. În ultima şedinţă s-au remarcat 1.277 de contracte realizate pe scadenţa septembrie. Moneda unică s-a apreciat spectaculos cu 1,48%, ajungând la 1,2640 dolari pentru un euro. Moneda comună a înregistrat acest rebound faţă de dolar după ce liderii UE au reuşit să ajungă la o înţelegere care a atenuat preocuparea că băncile vor eşua şi a stimulat speranţa că sunt mai aproape de rezolvarea crizei regiunii. Tot de pe segmentul derivate valutare s-au mai evidenţiat cursul euro/franc elveţian cu 333 de contracte pe septembrie şi o creştere la 1,2014 CHF/euro, perechea liră sterlină/dolar cu 160 de contracte pe acelaşi termen şi o apreciere de 1,1% la 1,5669 USD, respectiv raportul euro/yen, cu 152 contracte şi un curs de 100,97 yeni pentru o monedă comună, în urma unei creşteri de 2,23%.

Şi aurul a intrat în top trei produse pe iunie, datorită plasamentelor pe SIBGOLD şi SIBGOLD_RON. Vineri, speculatorii au pariat pe "verde", evoluţia soldându-se cu câştiguri considerabile de 54 USD pentru SIBGOLD_RON august şi 44 USD pentru SIBGOLD august, derivate care au închis la 1.604 respectiv 1.602,5 USD/uncie. Numărul contractelor pe aceste simboluri a fost, în ultima sesiune, de 377 şi 117.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb