SIBEX Lichiditatea, afectată drastic de lipsa market-makerilor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 aprilie 2015

O analiză a evoluţiei pieţei futures de la Sibiu din ultima şedinţă a săptămânii trecute s-ar încheia după o singură frază, în condiţiile în care participanţii au absentat aproape în totalitate de la tranzacţionare. Volumul consemnat a fost de numai 5 contracte, cu o valoare de 17.649 lei, cel mai slab rezultat din acest an. Pentru această situaţie există însă şi o explicaţie: pieţele americane au fost închise vineri, din cauza sărbătorii "Good Friday" (n.a - Vinerea Mare) situaţie în care piaţa sibiană a fost practic lipsită de cel mai important punct de reper pentru market-makeri şi jucători. De altfel, într-un comunicat de pe pagina web, operatorul de piaţă a precizat că market-makerii nu vor asigura deloc cotaţii pentru contractele futures având activele suport Light Sweet Crude OIL şi GOLD respectiv DJIA, EUR/JPY, EUR/USD, GBP/USD, după ora 16.00.

Cele cinci contracte DEDJIA 15F realizate au provocat însă o mişcare negativă de 191 de puncte a cotaţiei pe scadenţa iunie în raport cu preţul de referinţă de la deschiderea şedinţei (start of day price)(1), calculat de ATHEXClear la 17.840 puncte, închiderea găsind simbolul în discuţie la 17.635 de puncte. Faţă de cotaţia de joi 2 aprilie, variaţia a fost însă una uşor pozitivă, cu un avans de 14 puncte.

După trei şedinţe din cea de-a patra lună a anului, volumul înregistrat pe segmentul futures la bursa sibiană era de 178 de contracte, lichiditatea dând din nou semne de scădere.

"Faptul că tot ceea ce se tranzacţionează zilnic la Sibex este în mare parte < opera > market-makerilor a fost evidenţiat de evoluţia de vineri, când lipsa acestora de pe piaţă datorită sărbătorilor pascale din SUA a dus volumul aproape de zero. Situaţia sugerează că piaţa este practic lipsită de clienţi, acei speculatori care jucau pe cele mai lichide produse şi în astfel de situaţii", a declarat un broker.

(1)"Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb