SIBEX Lichiditatea derivatelor dă din nou semne de scădere

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 martie 2014

Cotaţiile futures au evoluat mixt în prima parte a şedinţei din debutul săptămânii la Sibex, imaginea pieţei de la ora 17.30 indicând scăderi pentru derivatul pe Dow Jones respectiv creşteri ale euro de yen şi ale lirei sterline faţă de dolar. Lichiditatea pieţei era însă una destul de redusă, numărul contractelor încheiate după aproape opt ore de tranzacţionare fiind de 550. Valoarea tranzacţiilor era de 8,4 milioane de lei.

Derivatul pe indicele Dow Jones era singurul produs care mai "mişca" speculatorii de la bursa sibiană, atrăgând 421 de contracte pe scadenţa martie reprezentând peste 76% din volumul total. Cotaţia DEDJIA_RON se deprecia cu 72 de puncte, la 16.374 de puncte. Direcţia descendentă urma piaţa americană, unde indicii se depreciau, în contextul în care încetinirea exporturilor din China a alimentat temerile în ceea ce priveşte creşterea economică globală.

Următorul derivat în clasamentul realizat după jumătate din programul de tranzacţionare de pe piaţa derivatelor era perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, cu 68 de contracte. Cotaţia euro a crescut în majoritatea timpului, dar la ora 17.30 intrase uşor în teritoriu negativ, valorând 1,38630 USD, preţ în minus cu numai 0,01%. Moneda unică europeană se aprecia în schimb faţă de moneda japoneză, câştigând 0,13% şi fiind estimată la 143,38 yeni. Volumul era de numai 12 contracte. Dintre cursurile valutare se mai specula la fel de timid, prin doar 12 contracte, şi pe raportul dintre lira sterlină şi dolarul american, moneda britanică urcând cu 0,35% la 1,6641 USD.

În ceea ce priveşte derivatele pe acţiunile autohtone se specula pe DESIF4 şi DESIF5 martie. Pentru ambele simboluri numărul contractelor era foarte redus. DESIF4 creştea cu 0,63% la 0,8830 lei/acţiune, iar DESIF5 pierdea 0,52% valorând 1,9220 lei/acţiune.

Pe piaţa spot administrată de operatorul sibian, investitorii continuau să ignore produse disponibile.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb