SIBEX Market - makeri cu program redus pe final de lună

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 noiembrie 2013

Cu o zi înainte de finalul lunii în curs, speculatorii de la Sibex au afişat un interes ceva mai slab comparativ cu şedinţele anterioare. Prin urmare, după aproape 8 ore de tranzacţionare se înregistrau doar 575 de contracte iar valoarea tranzacţiilor era de 6,7 milioane lei. În plus, şansele ca lichiditatea să crească spectaculos în partea a doua a zilei erau destul de mici, întrucât principalul "izvor" de informaţii pentru jucători, anume bursa americană, a fost închisă joi, datorită sărbătorii de "Ziua Recunoştinţei". Mai mult, acest fapt privează piaţa sibiană şi de activitatea market-makerilor pe produsele externe, care are un program special în zilele când nu se tranzacţionează peste ocean. În aceste sens, operatorul de piaţă sibian a anunţat printr-un comunicat pe pagina web societăţii următoarele: "având în vedere faptul ca în perioada 28-29 noiembrie 2013, pieţele NYSE, Nasdaq şi CME pe care se tranzacţionează acţiunile componente ale indicelui Dow Jones Industrial Average, petrolul de tip Light Sweet crude şi perechile valutare EUR/JPY, GBP/USD, EUR/USD sunt închise sau funcţionează după un program scurt (Thanksgiving Day), şi ţinând cont de prevederile art. 20, alin (9) din Regulamentul nr. 5 privind activitatea market makerilor pe piaţa SIBEX, Market Makerul nu e obligat să introducă ordine de cumpărare şi vânzare". Operatorul a informat totodată că în data de 28 noiembrie 2013 market makerii au furnizat cotaţii până la ora 18.30, iar pe 29 noiembrie, vor furniza cotaţii până la ora 20.00, pentru produsele DEDJIA_RON, DEOIL_LSC, SIBGOLD, SIBGOLD_RON, EUR/JPY_RON, GBP/ USD_RON, EUR/USD_RON. Şi gama de produse futures disponibile a fost mai redusă, tranzacţionarea contractelor DEAPL, DEFCB, DEGGL, DEMCD şi DEVSA fiind suspendată joi.

DEDJIA_RON continuă să fie cel mai tranzacţionat produs şi totaliza aproape 300 de contracte pe scadenţa decembrie. La ora 17.30, cotaţia de la Sibex a indicelui creştea cu 40 de puncte la 16.120 puncte.

Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate era de 81 pe scadenţa decembrie 2013 şi doar 7 pe martie 2014. Moneda unică câştiga câte 0,23 şi 0,44% faţă de dolar şi era cotată la 1,36080 şi 1,35900 dolari.

Pe segmentul derivate pe acţiuni autohtone s-a tranzacţionat cel mai mult pe DESIF4 decembrie 2013 înregistrându-se 81 de contracte. Cotaţia unei acţiuni SIF4 a închis la 0,83 lei, în staţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.45

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb