SIBEX Numărul de contracte futures a crescut în luna mai

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 iunie 2016

La Sibex, ultima sesiune din luna mai a adus, în prima sa jumătate, 26 de contracte futures cu o valoare de 426.459 de lei. În total, conform datelor preliminare, cea de-a cincea lună din an a "adunat" aproximativ 1200 de contracte1. Astfel luna mai a revendicat de la predecesoarea sa titlul de cea mai bună lună sub aspectul tranzacţiilor din acest an, până acum. Comparativ cu aprilie, volumul derivatelor a crescut cu circa 14%. Totodată, pentru prima dată în 2016, se consemnează un volum mai bun comparativ cu luna similară a anului precedent. La fel ca în aprilie, îmbunătăţirea uşoară a volumului a avut la bază speculaţiile cu preţul aurului, variaţiile metalului nobil reprezentând o bună oportunitate de câştig. O prezenţă importantă a fost şi cea a derivatelor Dow pe Jones.

Raportat la ultima şedinţă a lunii, derivatul care urmăreşte evoluţia aurului lipsea din peisajul primei părţi a zilei, "scena" fiind, în aceste condiţii ocupată de derivatul pe Dow Jones care totaliza 16 contracte pe scadenţa septembrie (DEDJIA 16I) şi 5 contracte pe scadenţa iunie (DEDJIA 16F). Pentru septembrie Dow Jones era cotat la 17.800 de puncte, în minus cu 181 de puncte faţă de "start of day price" (1) (17.981 puncte). Pentru iunie indicele american era estimat la 17.882 de puncte, după o deprecierea uşoară de numai 9 puncte faţă de "start of day price" (18.891 puncte).

Pentru derivatul ce urmăreşte evoluţia cursului de schimb euro/ dolar se consemnau 4 contracte pe scadenţa iunie. Cotaţia futures a unei monede unice creştea timid cu 0,06% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (1,1146 USD) şi valora 1,1153 dolari. Se mai înregistra un singur contract pe cursul liră sterlină/dolar pe scadenţa iunie, moneda britanică fiind cotată la 1,4600 USD, după o scădere de 0,27%.

Pe segmentul spot se înregis-trau schimburi cu 9527 de ac-ţiuni (2) Sigstrat S.A., la un preţ de 0,20 lei/titlu, în staţionare. În ceea ce priveşte evoluţia pe toată luna, s-a consemnat un total de circa 5,9 milioane de acţiuni tranzacţionate, unul dintre cele mai bune rezultate de pe acest segment de piaţă.

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

(2) Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00

1 La acest total se adaugă şi contractele încheiate după ora 16.30

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb