SIBEX Optimism în revenire datorită rezultatelor sondajelor de opinie din Grecia

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 mai 2012

Pe piaţa Sibex, şedinţa de tranzacţionare de la debutul a săptămânii a adus creşteri în prima sa jumătate pentru produsele futures externe. Semnele de revenire pe plus a cotaţiilor acestora, după o săptămână de scădere, au mai descreţit frunţile cumpărătorilor. Totuşi, aprecierile au fost privite cu destulă prudenţă, dovadă lichiditatea mai degrabă modestă. La ora 17.15 numărul contractelor era de 1900 iar valoarea tranzacţiilor de milioane lei. Optimismul care a dus la "înverzirea" celor mai multe dintre derivate a venit în contextul în care indicii europeni s-au apreciat după ce sondajele de opinie din Grecia au mai eliberat din presiunea cauzată de teama că ţara va părăsi zona euro, indicând un succes al politicienilor pro UE.

Deşi piaţa de la New York a fost închisă luni, datorită serbării zilei eroilor (Memorial Day), la bursa sibiană tot sectorul derivatelor pe indici a atras cea mai mare cotă de lichiditate, cu 1152 contracte DEDJIA_RON pe scadenţa iunie. Jucătorii mizau pe creşterea Dow Jones. După jumătate de zi, cotaţia pe scadenţa din vară câştiga 50 puncte şi valora 12.477 puncte. Şi în SUA, pe piaţa derivatelor, în perioada de dinaintea închiderii pieţei pentru sărbătoarea eroilor indicii au avansat după ce, în Grecia Partidul Noua Democraţie, care este de acord cu măsurile de austeritate şi cu planul de salvare a ajuns pe primul loc în sondajele, înainte de alegerile de luna viitoare. Acest fapt a dat speranţa că naţiunea elenă poate implementa măsurile de austeritate şi va rămâne în euro-zonă.

Creşteri se observau şi pe segmentul valutar unde euro avansa faţă de dolar atât pe scadenţa iunie cât şi pe scadenţa septembrie. Pentru termenul apropiat, numărul contractelor era de 482 iar cotaţia monedei unice creştea cu 0,16% la 1.25360 USD. Pe scadenţa septembrie cotaţia era de 1.25560 dolari, în plus cu 0.23%, conform datelor de la ora 17.15. Euro creştea şi pe pieţele valutare externe, revenindu-şi de la cel mai mic nivel din 2010 încoace, susţinut de aceleaşi sondaje de opinie amintite anterior care au reaprins speranţele că se va reuşi formarea unui Guvern decis să continue măsurile de reformă. Indicele dolarului s-a depreciat pentru prima dată în 5 zile, în condiţiile în care creşterea cotaţiilor acţiunilor a impulsionat cerea pentru active cu randamente ridicate. La Sibex, euro creştea şi faţă de francul elveţian, cu 0,13% pe scadenţa iunie, la 1.2022 CHF. Numărul contractelor era de 23.

Pe segmentul mărfurilor aurul se afla şi el pe creştere, pe o lichiditate slabă. La ora menţionată se observau numai 11 contracte SIBGOLD august, termen pentru care cotaţia câştiga 8 USD ajungând la 1580,6 dolari/uncie.

De la direcţia pozitivă făceau excepţie contractele DESIF5 şi euro/leu, pe o lichiditate mică. DESIF5 iunie a închis la 1,0416 lei/acţiune, în scădere cu 1,69%. Euro s-a depreciat faţă de leu cu 0,22% pe scadenţa decembrie, fiind cotat la 4,46 lei.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb