SIBEX Perspective modeste pentru lichiditatea derivatelor la debutul lunii mai

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 mai 2015

La Sibex, începutul celei de-a cincea luni din an nu a fost unul favorabil speculaţiilor, pe piaţă menţinându-se atmosfera de vacanţă şi după ziua liberă de 1 mai. Această "atmosferă" este însă o constantă a acestui an, termenul având mai degrabă o conotaţie negativă, decât una care să indice o relaxare temporară. Aşadar debutul săptămânii în curs nu a schimbat prea multe din evoluţia obişnuită, lichiditatea fiind modestă. Nici deschiderea de la NYSE nu a sunat "deşteptarea" jucătorilor de la Sibex, astfel că, la ora 17.30, se înregistrau 40 de contracte, cu o valoare de 488.351 de lei. "De la începutul anului sperăm mereu că lucrurile se vor aşeza de la sine şi că speculatorii se vor obişnui cu noua platformă şi cu noua modalitate de clearing, dar în afară de câteva momente sporadice din ianuarie, lichiditatea nu a mai trecut de pragul de 200 de contracte în nicio şedinţă. În plus, acţionarii par fără reacţie la situaţia operatorului, după cum au indicat şi hotărârile din recenta Adunare Generală Ordinară a Acţionarilor, în care rezultatele financiare şi descărcarea de gestiune a administratorilor pe 2014 au fost votate fără probleme, odată cu bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2015", a declarat un analist financiar.

Derivatul pe cursul dintre moneda unică şi dolar era cel mai tranzacţionat produs în prima jumătate a şedinţei de luni, volumul consemnat pe EUUSR 15F (n.a. - euro/dolar, pe scadenţa iunie) fiind de 30 de contracte. Euro se deprecia cu 1,14% faţă de dolar, valorând 1,1160 USD, după ce preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare - vezi nota 1 - a fost de 1,1289 USD. Tot pe segmentul derivatelor valutare se mai înregistrau 4 contracte pe perechea liră sterlină/dolar, pe scadenţa iunie. Moneda britanică era estimată la 1,5100 dolari, în coborâre cu 1,85% faţă de "start of day price", cifrat la 1,5335 USD.

Pentru derivatul pe Dow Jones, evoluţia era una slabă, consemnându-se câte două contracte pe scadenţele iunie şi septembrie. DEDJIA 15F valora 18.028 de puncte, în creştere cu 138 de puncte faţă de start of day price - vezi nota 1 - (17.890 puncte). DEDJIA 15I pierdea 27 de puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (17.980), valorând 17.953 de puncte.

NOTA 1 - preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

NOTA 2 - Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb