SIBEX Piaţa derivatelor - între acumularea de energii şi relaxarea perioadei de concedii

SEPTIMIU RUSU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 august 2013

Deşi luna august este încă în plină desfăşurare şi ciclicitatea specifică perioadei de vacanţă afectează volumele de tranzacţionare pe toate pieţele financiare, constatăm apariţia unor concentrări de poziţii din partea jucătorilor pe piaţa Sibex.

La ora 16.30 se observau 110 de noi poziţii deschise pe o piaţă în uşoară creştere pentru simbolul EUR/USD scadenţa septembrie 2013, numărul total ajungând la 2362. Jucătorii mizează astăzi în continuarea aprecierii monedei europene în faţa celei americane pe fondul tendinţei de creştere din ultimele şedinţe.

În paralel, la aceeaşi oră, derivatul pe indicele Dow Jones cu scadenţa septembrie continua tendinţa descendentă din ultimele zile. DEDJIA scădea cu 25 puncte până la nivelul de 15035. Cotaţia maximă atinsă în timpul şedinţei a fost de 15.060 puncte, iar cea minimă a fost de 15.029 puncte: un interval de variaţie relativ restrâns, investitorii fiind în aşteptarea deschiderii pieţei principale.

Deşi există voci care afirmă faptul că temuta restrângere a programelor cantitative ale FED este deja exacerbată, investitorii preferă să intre într-o zonă de aşteptare pentru clarificarea viitoarelor trenduri. Concomitent şi pe piaţa sibiană numărul de poziţii deschise se reducea cu 418, până la 1264.

Cu toate acestea volatilitatea pândeşte după colţ, sentimentul putând-se schimba brusc la o revenire a entuziasmului sau intrarea într-o perioadă mai lungă de corecţii, pe fondul încheierii perioadei de concedii în emisfera nordică. Cu siguranţă speculatorii vor sta cu ochii pe derivatele sibiene pentru a prinde începutul de trend şi a profita la maxim de acesta.

Cel mai tranzacţionat produs din şedinţa de ieri, conform datelor de înaintea deschiderii pieţei americane a fost indicele DowJones pe scadenţa cea mai apropiată cu un număr de 190 de contracte, urmat de paritatea EUR/USD_RON cu aceeaşi scadenţă. Următoarele poziţii sunt deţinute de contractele futures pe mărfuri: SIBGOLD AUG13 (1.373,8l; -0,30%) şi DEOIL_LSC SEP13 (107,2; -0,41%). În cazul contractului pe petrol (DEOIL_LSC) cu scadenţa septembrie, astăzi, n.r. ieri, este ultima zi de tranazacţionare, acesta fiind retras de pe piaţă la ora 19:00, Casa Română Compensaţie urmând să anunţe ulterior preţul final de decontare şi să lichideze poziţiile rămase deschise.

Numărul total de instrumente financiare derivate tanzacţionate până la ora 16:30 era de 504 de contracte futures, cu o valoare noţională totală de 5,93 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb