SIBEX Piaţa futures, părăsită de speculatori

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 ianuarie 2015

Spectrul unei noi zile "negre", fără tranzacţii, a plutit asupra bursei sibiene de la deschiderea şedinţei de la debutul săptămânii până la ora 14.43, când au fost încheiate primele contracte futures ale sesiunii de ieri. Apariţia acestora nu a însemnat însă un semnal de trezire pentru participanţi, aceştia continuând să ignore piaţa. Astfel, la ora 17:30, se înregistrau doar 16 contracte futures, cu o valoare de 215.743 de lei. În baza acestui rezultat, nu mai contează faptul că şedinţa de luni a fost suspendată timp de aproape o oră, fiind reluată, conform comunicatelor Sibex, la ora 11:00, situaţia fiind doar o notă de fapt divers, pe o piaţă care este oricum una "închisă" interesului speculatorilor. Cu toate acestea, Sibex doreşte să pozeze în cetate cu porţile larg deschise, dar observăm, cu părere de rău, că este doar un loc în care nu doreşte să intre nimeni, cu excepţia câtorva curioşi rătăciţi sau a unor nostalgici, care-şi amintesc "festinurile" de altă dată, iar contribuţia acestora la bunul mers al cetăţii este egală cu zero, astfel că există posibilitatea ca edificiul să se prăbuşească sub propria istorie şi greutate.

La jumătatea sesiunii, statistica reţinea 10 contracte pe derivatul care urmăreşte evoluţia cotaţiei Dow Jones pe scadenţa martie. Valoarea DEDJIA 15C era de 17.554 de puncte, în scădere cu 174 de puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare şi cu 83 de puncte faţă de închiderea din şedinţa anterioară. Se mai observa şi un contract pe simbolul DEDJIA 15F, cotaţia pentru scadenţa iunie fiind de 17.463 puncte, de asemenea în coborâre.

Singurul produs care se mai tranzacţiona pe lângă derivatul pe Dow era contractul futures pe preţul petrolului de tip Light Sweet Crude pe scadenţa martie. Simbolul OILSC 15C totaliza 5 contracte şi era estimat la 45,60 USD/baril, cotaţie în scădere.

preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17:30.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Daca nu puteti face nimic ca sa-i ajuati(desi ar merita) cel putin scutiti-i de comentarii ironice...

    Asta nu insemna ca pietele de tip Forex si Futures n-ar trebui desfintate cel putin pentru faptul ca au avut o contributie importanta la propagarea si amplificarea crizei.  

    1. Nu e nici rautate, e doar o descriere plastica a unei stari de fapt. Mai explicit a dezastrului. Cand piata mergea, era reflectat acest lucru. Sibex ar trebui sa se ajute pe sine prin demisia in bloc a conducerii incompetente, in frunte cu directorul general. Dar ma tem ca e un pic prea tarziu,,,

    Domule Dan Coe, esti cam nehotarat...ori trebuie ajutati, ori desfiintati? Din cate observ, constructia dvs e apoape de adevar, ca baietii se ajuta singuri, ducandu-se spre autodesfiintare. :)))

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb