SIBEX Preţul futures al petrolului, din nou pe minus

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 mai 2015

După şedinţa ternă de luni, încheiată cu un volum de numai 22 de contracte, reluarea activităţii pe pieţele externe din SUA, Anglia, Germania şi chiar Hong-Kong a dat un uşor imbold pieţei derivatelor de la Sibiu. Astfel, după jumătate de şedinţă, aceasta "se lăuda" cu 48 de contracte având o valoare de 374.139 lei. Deşi peste rezultatul din toată ziua anterioară, volumul continuă să fie unul derizoriu, câteva zeci de contracte în mai bine de şapte ore având exact sensul expresiei "o picătură de apă în ocean", acesta fiind în termeni reali contribuţia Sibex la ceea ce înseamnă, pe plan extern, instrumentele financiare derivate. Conform datelor de la ora 17.30 se tranzacţionau 6 simboluri.

Lider în topul şedinţei era, în mod surprinzător, derivatul care urmăreşte cotaţia petrolului, cu 30 contracte pe scadenţa iulie. Simbolul OILSC 15G era cotat la 58.72 USD pe baril, afişând o depreciere de peste un dolar faţă de cotaţia de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (1), cifrată la 59,81 USD. În raport cu nivelul de la închiderea de luni, aurul negru pierdea 0,59 dolari. Evoluţia descendentă era una corelată cu situaţia de pe pieţele externe, unde cotaţia petrolului se deprecia, fiind afectată de aprecierea dolarului precum şi de faptul că participanţii la piaţă continuă să pună sub semnul întrebării sustenabilitatea "raliului" din ultima perioadă.

Derivatul pe cursul euro/dolar, pe scadenţa iunie, totaliza 10 de contracte iar cotaţia unei monede unice europene era estimată la 1,0921 dolari, în scădere amplă. cu 1,17 % faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (start of day price), cifrat la 1,1050 dolari. Comparativ cu cotaţia de luni, euro pierdea 0,49%. Mişcarea de la Sibex a euro urmărea pieţele externe, unde dolarul s-a apreciat în raport cu majoritatea concurenţilor săi. Moneda unică a fost afectată de atitudinea ministrului grec de finanţe Yanis Varoufakis, care a condamnat insistenţa creditorilor externi ai Greciei pentru măsurile de austeritate.

Pentru derivatul pe indicele Dow Jones, numărul contractelor era, de numai 2 pe scadenţa iunie. Cotaţia futures a indicelui american valora 18.090 de puncte, în scădere cu 167 de puncte faţă de "start of day price" (18.257 puncte) şi cu 147 de puncte raportat la cotaţia de luni.

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb