SIBEX Sărbătoarea de Ziua Recunoştinţei a "tăiat" din lichiditate

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 noiembrie 2014

Speculatorii de la Sibex au afişat din nou un interes slab pentru derivate, prima jumătate din penultima şedinţă a săptămânii fiind una extrem de plictisitoare chiar şi pentru privitori, ca să nu mai spunem de participanţi. După ceva mai bine de 6 ore de tranzacţionare, se înregistrau doar 174 de contracte, iar valoarea tranzacţiilor era de 2,63 milioane lei. În plus, şansele ca lichiditatea să crească spectaculos în partea a doua a zilei erau destul de mici, întrucât principalul "izvor" de informaţii pentru jucători, anume bursa americană de la New-York, a fost închisă joi, datorită sărbătorii de "Ziua Recunoştinţei". Mai mult, acest fapt privează piaţa sibiană şi de activitatea market-makerilor pe produsele externe, care au un program special în zilele când nu se tranzacţionează peste Ocean. În acest sens, operatorul de piaţă sibian a anunţat, printr-un comunicat pe pagina web a societăţii, următoarele: "având în vedere faptul ca în perioada 27-28 Noiembrie 2013, pieţele NYSE, Nasdaq si CME pe care se tranzacţionează acţiunile componente ale indicelui Dow Jones Industrial Average, petrolul de tip Light Sweet crude si perechile valutare EUR/JPY, GBP/USD, EUR/USD sunt închise sau funcţionează după un program scurt (Thanksgiving Day), si ţinând cont de prevederile art. 20, alin (9) din Regulamentul nr. 5 privind activitatea market makerilor pe piaţa SIBEX, Market Makerul nu e obligat sa introducă ordine de cumpărare şi vânzare". Operatorul a informat, totodată, că în data de 27 Noiembrie 2013 market makerii au furnizat cotaţii până la ora 18.30, iar mâine 28.11 (n.r. - azi) vor furniza cotaţii până la ora 20.00. Mai mult, şi gama de produse futures disponibile a fost mai redusă, tranzacţionarea derivatelor pe acţiuni americane fiind suspendată joi.

Chiar şi fără "ghidajul" de peste Ocean, DEDJIA_RON continua să fie cel mai tranzacţionat produs şi totaliza 131 de contracte pe scadenţa decembrie. La ora 16.15 cotaţia de la Sibex a indicelui creştea cu 17 puncte la 17.820 de puncte.

Pentru perechea euro/dolar, numărul contractelor încheiate era de numai 16 pe scadenţa decembrie. După două zile de aprecieri, moneda unică a revenit pe scădere şi pierdea 0,42% faţă de dolar, fiind cotată la 1,24790 USD.

Pe segmentul derivate pe acţiuni autohtone s-a tranzacţionat din nou simbolul DESIF3 martie 2015, fiind estimată o cotaţie de 0,2670 lei, în minus cu 0,19%.

Şi preţul petrolului se deprecia, barilul fiind estimat la 71,90 dolari pentru scadenţa ianuarie 2014, după o scădere puternică de 2,94%.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16:15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb