SIBEX Scăderi importante la debut de săptămână

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 iunie 2012

Debutul săptămânii a adus scăderi ale cotaţiilor derivatelor, câştigurile fiind aduse de pariurile pe "roşu". Această direcţie nu i-a atras însă foarte tare pe speculatori în prima jumătate a zilei, astfel că, la ora 17.00, numărul contractelor era de 1900, cu o valoare 23 de milioane lei. Scăderile s-au înregistrat în contextul în care şi pe pieţele externe domneşte un climat de neîncredere, bursele europene depreciindu-se pentru a treia zi după ce George Soros a avertizat că un eşec al liderilor europeni în încercarea de a elabora măsuri drastice pentru temperarea crizei, în cadrul summit-ului din această săptămână, ar putea însemna dispariţia monedei comune.

În ceea ce priveşte produsele, jucătorii sibieni erau consecvenţi, plasând cele mai multe din pariuri pe indicele Dow Jones. Pentru scadenţa septembrie numărul contractelor era de 1137 iar cotaţia se deprecia puternic, cu 128 de puncte, la 12.447 punc-te. Direcţia preţului futures de la Sibiu a urmat piaţa futures americană unde indicii scădeau, continuând declinul de săptămâna trecută, pe fondul temerilor că politicienii din UE nu vor putea să împiedice extinderea crizei datoriilor. Deschiderea de pe Wall-Street a confirmat temerile, fiind una pe minus, fără mare agresivitate.

Următorul activ în ierarhia zilei era derivatul pe perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, cu aproape 500 de contracte încheiate pe scadenţa septembrie. Moneda unică pierdea teren în faţa rivalului american, conform scăderii de 0,61%, la nivelul de 1,2500 USD. Speculatorii şi-au extins orizontul de interes şi pe scadenţa de la finalul anului (n.r. - decembrie), în raport cu care euro era evaluat la 1,25090 dolari, în minus cu 0,36%. Numărul contractelor era de 127. Şi la nivel internaţional, euro s-a depreciat faţă de dolar înaintea summit-ului UE din această săptămâ-nă, care are loc pe fondul fricii că asistăm la o "infectare" a economiilor mari cu "virusul" crizei financiare.

Tot de pe segmentul derivate valutare se remarcau speculaţiile cu preţul perechilor euro/yen japonez şi liră sterlină dolar. Se înregistrau 35 de contracte EUR/JPY_RON şi 30 GBP/USD_RON, pe scadenţa septembrie. Euro scădea cu 1,32% faţă de moneda din Japonia şi era estimat la 99,44 yeni, iar lira sterlină pierdea 0,09% în raăport cu dolarul, valorând 1,5543 USD, date valabile la ora 17.00.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni autohtone simbolul DESIF4 a atras câte 20 de contracte, pentru scadenţele septembrie şi decembrie. Pentru ambele, cotaţia a închis la 0,71 lei/acţiune, după scăderi de 0,01% pe termen scurt şi 0,70% pentru cel din iarnă.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb