SIBEX Speculatorii estimează creşteri puternice pentru euro faţă de leu

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 mai 2013

Intensitatea speculaţiilor a crescut la Sibex în penultima şedinţă a săptămânii comparativ cu ziua anterioară. La ora 17.10, numărul contractelor era de 651, total cu 11% peste volumul realizat de-a lungul întregii sesiuni de miercuri. Valoarea tranzacţiilor se cifra la 7,84 milioane lei. Totuşi, lichiditatea de pe piaţa sibiană continuă să fie una mică în comparaţie cu perioada de dinaintea sărbătorilor de Paşti, semn că ori speculatorii şi-au prelungit vacanţa ori condiţiile de piaţă cum ar fi volatilitatea şi direcţia preţurilor nu sunt pe placul jucătorilor.

Pentru a treia zi la rând, sectorul derivatelor valutare atrăgea cea mai bună cotă de piaţă după mai bine de jumătate de şedinţă. "Vinovatul" pentru aceas-tă stare de fapt era derivatul pe perechea euro/dolar, având simbolul EUR/USD_RON. Acesta trotaliza 366 contracte pe scadenţa iunie. Evoluţia cotaţiei monedei unice a fost una mixtă iar la ora 17.10 scădea cu 0,49%, valorând 1,31020 USD. Direcţia era una care reflecta situaţia de pe pieţele externe, unde dolarul s-a întărit faţă de euro şi yen, după ce datele din piaţa muncii din SUA au indicat că numărul americanilor care au completat pentru prima dată cereri de ajutor de şomaj a scăzut la minimul din cinci ani, aducând un semnal evident de optimism. Tot pe segmentul derivatelor valutare s-a remarcat tranzacţionarea, pe trei scadenţe, a derivatului euro/leu. Interesul pentru acesta a venit pe fondul creşterii puternice a euro. Numărul contractelor era de 35 pentru iunie, 14 pentru septembrie şi 25 pentru decembrie. Moneda unică creştea cu 0,66, 0,92 respectiv 1,43% pentru cele trei termene şi valora 4,3750, 4,39 şi 4,44 lei. Aprecierea monedei unice vine ca efect al menţinerii României la categoria "junk", nerecomandată pentru investiţii pe termen lung, de către agenţia de rating Standard & Poor's.

Pe poziţia secundă în topul şedinţei se afla derivatul pe valoarea indicelui Dow Jones. DEDJIA_RON iunie totaliza 149 de contracte. După ce a spart miercuri pragul de 15.000 de puncte la Sibiu, cotaţia sa a testat atât teritoriul pozitiv cât şi negativ joi şi, la ora 17.10 era estimată la 15.048 de puncte, în scădere cu puncte. Pe piaţa americană de la New York, debutul tranzacţionării a indicat variaţii mici.

De pe segmentul derivate pe acţiuni s-a tranzacţionat DESIF5 iunie. Volumul a fost însă redus: doar 20 de contracte. Cotaţia DESIF5 a crescut cu 0,37% şi a închis la 1,3560 lei.

Notă: comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă valabile la ora 17.10.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. se pare ca ati inceput sa scrieti articole la comanda,sau faceti jocurile pt alti ! ce titlu mai este si asta!!!!!!!!!!

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb