SIBEX Speculatorii, în aşteptarea creşterii volatilităţii

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 septembrie 2014

În prima jumătate din şedinţa de debut a săptămânii, participanţii de pe piaţa derivatelor de la Sibiu nu au fost foarte activi, în condiţiile în care puţine produse au intrat în jocul speculativ. La ora 17.15 se observau puţin peste 400 de contracte cu o valoare ce depăşea uşor 6 milioane lei. Într-o zi în care a început noul an şcolar, jucătorii de pe bursă au rămas în afara "claselor" şi dacă ar fi să comparăm piaţa bursieră cu o instituţie de învăţământ, am observa cu tristeţe că gradul de şcolarizare este în scădere. Practic, la aceste volume, bursa sibiană cu greu poate primi o notă de trecere.

Pentru derivatul pe Dow Jones se observau 272 de contracte încheiate pe scadenţa septembrie. Vânzătorii speculau scăderea Dow Jones, care pierdea 11 puncte, şi era cotat la 16.970 de puncte. În SUA, se preconiza extinderea deprecierilor de săptămâna trecută, după ce un raport a indicat scăderea neaşteptată a producţiei industriale în luna august şi după ce acţiunile companiilor din sectorul tehnologic înregistrau declinuri. "Cred că pe piaţa americană asistăm la o perioadă de reîntoarcere a volatilităţii, fapt ce ar putea dinamiza şi speculaţiile cu derivate, în condiţiile în care volatilitatea înseamnă adesea un semn de întrebare pentru investitorii de portofoliu", crede un broker. DEDJIA_RON era speculat şi pe scadenţa decembrie, participanţii testând treptat şi acest orizont, în condiţiile în care scadenţa septembrie se apropie de final. Se observau 17 contracte şi o evoluţie pozitivă, cotaţia urcând cu 29 de puncte la 16.890 de puncte.

Jucătorii mai speculau şi pe segmentul derivate pe mărfuri, remarcându-se în special speculaţiile pe preţul petrolului, a cărui evoluţie era una uşor negativă după mai bine de şapte ore de la deschidere. Numărul contractelor DEOIL_LSC era de aproape 100 iar cotaţia produsului pierdea 0,02%, valorând 92,16 USD/baril.

Pe segmentul spot nu se înregistrase, până la ora 17.15, nicio tranzacţie.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb