SIBEX Speculatorii, influenţaţi de ştirile din pieţele externe

S.N
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 mai 2012

Cotaţiile futures au evoluat mixt în prima jumătate a şedinţei de joi de pe piaţa Sibex. Pe acest fond, speculatorii au încheiat, până la ora 16.30, 3250 de contracte. Valoarea transferurilor se situa la 37,5 milioane lei. Starea de nervozitate şi incertitudinea crescută de pe pieţele externe a afectat, în prima parte a zilei, şi cotaţiile derivatelor de la Sibiu, o direcţie clară conturându-se cu greu, în condiţiile care investitorii de pretutindeni şi-au pus probleme cu privire la faptul dacă Grecia va primi bani necesari pentru a evita să intre în faliment luna viitoare. Apariţia unor ştiri liniştitoare în acest sens a dus apoi la impunerea creşterilor.

Derivatul pe Dow Jones era în continuare cel mai lichid, cu 1331 de contracte încheiate pe scadenţa iunie. Cotaţia indicelui american a evoluat iniţial nehotărât, alternând creşterile şi scăderile. Şi pe futures-ul din SUA s-a înregistrat o evoluţie după aceleaşi coordonate, investitorii aşteptând rapoartele privind deficitul financiar şi evoluţia şomajului, dar şi noi informaţii privind situaţia politică de după alegerile din Grecia. Scăderea cererilor de şomaj din SUA cu 1000 la 367.000, plus ştirile privind posibilitatea formării unui guvern de coaliţie în Grecia de către fostul minis-trul de finanţe, au determinat apoi creşteri pe piaţa la termen americană, reflectate imediat şi la Sibiu. Astfel, la ora 16.15 cotaţia DEDJIA_RON iunie creştea cu 61 puncte, la 12.855 puncte.

Pentru perechea euro/dolar numărul contractelor încheiate era de 1164 pe scadenţa iunie. Moneda unică a fluctuat mixt, dar la ora 17.00 reuşea să recupereze din terenul pierdut faţă de dolar, fiind estimată la 1,29670 USD, în urma unei aprecieri 0,22%.

Pe scadenţa septembrie euro era cotat la 1,29680 USD, în urcare cu 0,05%. Numărul contractelor era de 196. Pe pieţele valutare externe euro a scăzut in prima parte a zilei sub 1.30 dolari iar ratele de împrumut au crescut pentru Italia şi Spania, indicând o reînnoire a preocupărilor investitorilor faţă de pericolul ca euro-zona să fie târâtă înapoi în criză. Ulterior, euro şi-a revenit de la minimul ultimelor trei luni, după ce s-a confirmat că următoarea tranşă de ajutor pentru Grecia va fi eliberată, fiind evitat un faliment al ţării. Euro a stopat astfel un declin de opt zile, după ce oficiali ai Comisiei Europene au declarat că "nevoile financiare ale Greciei sunt acoperite", chiar dacă partidele politice se luptă pentru formarea unui guvern. Tot pe piaţa valutară se remarcau 105 contracte pe perechea liră sterlină dolar. Moneda din Albion creştea cu 0,17%, fiind cotată pentru iunie la 1,6154 USD.

Pe piaţa aurului se observau doar 20 contracte SIBGOLD pe scadenţa iunie. Preţul unciei creştea cu 5,7 dolari, la 1595 USD.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb