SIBEX Speculatorii, ţinuţi în priză de fluctuaţiile Dow Jones

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 octombrie 2014

După ce săptămâna trecută s-a consemnat o evoluţie neaşteptat de bună sub aspectul lichidităţii, interesul jucătorilor s-a menţinut la un nivel ridicat şi în prima jumătate din prima şedinţă a săptămânii. Până la ora 17.15, speculatorii de pe piaţa Sibex au încheiat peste 1800 de contracte futures cu o valoare de 28,6 milioane lei. "Speculatorii au fost readuşi la viaţă de contextul creat de evoluţiile externe şi mai ales de scăderea amplă a Dow Jones de la NYSE înregistrată în ultimele şedinţe. De aici a rezultat interesul foarte bun pentru specularea preţului futures al Dow Jones, de la Sibiu" explică un analist financiar.

La nivelul simbolurilor tranzacţionate, s-a observat din nou dezechilibrul dintre produse sub aspectul volumului. Astfel, DEDJIA_RON continua să fie cel tranzacţionat produs cu 1674 de contracte pe scadenţa decembrie. Cotaţia Dow Jones estimată de jucătorii de pe piaţa sibiană se afla, după peste şapte ore de tranzacţionare, pe minus. Deprecierea era de 29 de puncte la o valoare de 16.441 de puncte. Evoluţia a fost însă una mixtă, cu mişcări atât pe "verde" cât şi pe "roşu", fapt care a antrenat pariurile. Pe piaţa din SUA, preţurile indicilor înregistrau variaţii negative după jumătate de oră de la deschidere, conturându-se continuarea evoluţiei negative de săptămâna trecută şi extinderea celei mai mari deprecieri săptămânale din ultimii doi ani. Direcţia se justifica prin faptul că piaţa a reacţionat la declaraţiile de peste week-end ale oficialilor FED, care au afirmat că încetinirea economiei la nivel internaţional ar putea conduce la întârzierea creşterii dobânzii de referinţă, remarci care conduc la amplificarea îngrijorării că economia SUA nu are "abilitatea" de a rezista slăbiciunilor externe şi creşterii dolarului.

Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, nivelul speculaţiilor din prima jumătate de şedinţă a fost modest. Derivatul cu simbolul EUR/USD_RON atrăgea doar 21 de contracte încheiate pe scadenţa decembrie. La ora 17.00 moneda unică avansa cu 0,56% faţă de dolar şi era cotată la 1,27 USD.

Pentru derivatele care urmăresc preţul petrolului se înregistrau 58 de contracte DEOIL_LSC noiembrie. Barilul era estimat la 85,01 dolari, preţ în coborâre cu 0,47%.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb