Pe piaţa futures de la Sibiu, prima săptămână din mai a adus un volum total de numai 88 de contracte, lichiditatea fiind extrem de modestă. Pentru a înţelege proporţia dezastrului, prima săptămână din luna mai a anului anterior aducea 351 de contracte, declinul fiind mai mult decât evident, în condiţiile în care operatorul de piaţă nu a reuşit să crească numărul intermediarilor şi al jucătorilor. Şedinţa din 5 mai a avut cea mai mare contribuţie în totalul general menţionat, cu un volum de 31 de contrac şi o valoare de aproape 200.000 lei.
Şi vineri tot derivatul pe aur a fost cel mai tranzacţionat, cu 17 contracte pe scadenţa iunie. Simbolul GOLD 17F a fost cotat la 1231,5 dolari/uncie, după o scădere de 8,1 dolari faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare(1). Comparativ cu nivelul de la închiderea anterioară, preţul futures al unciei a crescut cu 4,8 dolari. Tot de pe segmentul derivate pe mărfuri s-au mai înregistrat 3 contracte pe preţul petrolului, scadenţa iunie. Barilul a fost cotat la 46,30 USD, după o apreciere de 0,74 dolari faţă de "start of day price". În balanţă cu închiderea de joi 4 mai, aurul negru a acumulat 0,90 USD.
Pe segmentul derivatelor valutare implicarea a fost slabă, consemnându-se doar 2 contracte pe cursul liră sterlină/dolar şi un contract pe cursul euro/dolar. Moneda britanică a fost cotată la 1,30 USD, în urcare cu 0,30%, iar cea europeană la 1,1030 USD, în plus cu doar 0,07%, preţuri calculate raportat la "start of day price", pe scadenţa iunie.
(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.