SIBEX Tensiunile din Ucraina aduc "roşul" şi pe piaţa futures

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 martie 2014

Pe piaţa Sibex, debutul lunii martie a adus scăderi ample în prima jumătate a şedinţei de tranzacţionare, iar reacţia speculatorilor a fost una intensă, reflectată în volumul derivatelor. La ora 16.45, numărul contractelor era de aproape 1500, iar valoarea tranzacţiilor depăşea 21 milioane de lei. Direcţia era una corelată cu pieţele externe, acţiunile europene depreciindu-se puternic sub influenţa temerilor că problemele din Ucraina vor afecta câştigurile companiilor. Scăderi s-au consemnat şi la bursele asiatice şi pe futures-ul din SUA.

Ca şi în primele două luni din an, derivatul pe indicele Dow Jones a pornit şi de această dată lansat, revendicând rapid prima poziţie în topul zilei. Pentru scadenţa martie 2013 DEDJIA_RON atrăgea aşadar 1160 de contracte, iar cotaţia indicelui scădea agresiv, cu 140 de puncte, la 16.189 puncte. Jucătorii reacţionau la semnalele negative venite de pe piaţa futures americană şi confirmate apoi la NYSE, unde indicii se depreciau pe fondul accentuării crizei din peninsula Crimeea. "Aşa cum s-a mai întâmplat şi cu alte ocazii, crizele politice influenţează puternic piaţa şi generează de regulă scăderi ale preţurilor. Pe fondul acestora, se observă intensificarea tranzacţiilor", a explicat un broker.

Dacă derivatul pe Dow Jones domina autoritar piaţa, pentru restul produselor volumele erau apropiate după şapte ore de la deschidere. Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate era de numai 56 pe scadenţa martie 2013. Moneda unică pierdea 0,16% şi era cotată la 1,37750 USD. Din sectorul valutar se mai tranzacţionau şi perechile liră sterlină/dolar, observându-se 20 contracte, respectiv euro/yen japonez, pentru care se înregistrau 18 contracte. Pentru scadenţa martie moneda britanică se deprecia cu 0,11%, la 1,6732 USD în vreme ce euro scădea cu 0,61% la 139,59 yeni. Direcţia ascendentă a monedei japoneze a venit pe fondul preluării controlului din Crimeea de către Rusia, fapt care a generat creşterea cererii de active de siguranţă. Pe aceeaşi logică se justifica şi aprecierea cotaţiei unciei de aur, futures-ul de la Sibiu indicând un plus de 22,2 USD, la 1343,2 dolari pentru valoarea contractului SIBGOLD_RON aprilie, dar pe un volum mic de numai 13 contracte. De altfel, mărfurile au crescut pe plan extern pe fondul temerilor că situaţia din Ucraina ar putea produce scurt-circuite în aprovizionare, precum şi creşterea valorii aurului ca plasament de protecţie.

Dintre derivatele pe acţiuni autohtone se tranzacţiona pe DESIF5, volumul fiind de 105 contracte pe scadenţa martie şi 22 pe scadenţa iunie. Cotaţia unei acţiuni scădea puternic, cu 5,34 respectiv 4,9%, la 1,86 şi 1,90 lei.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. .... futures & options: PIATA ! 

    Pentru ca PIATA LA TERMEN 

    - cea adevarata si nu cea simulata-simulacru - 

    care a fost desfiintata pentru a fi inlocuita cu CAZINOUL s-a numit: 

    FORWARD ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb