SIBEX Volatilitatea a dus la creşterea interesului jucătorilor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 aprilie 2013

Peste 1400 de contracte cu o valoare de 16,28 milioane lei este realizarea prin care speculatorii de pe piaţa Sibex au depăşit, în doar jumătate de şedinţă, cu 20,5% volumul consemnat în întreaga zi precedentă. Acest fapt poate fi considerat semnalul unei îmbunătăţiri a lichidităţii, sau mai degrabă al unei reveniri la nivelul de săptămâna trecută.

La ora 17.30, o cotă de piaţă de 52% din totalul contractelor revenea speculaţiilor cu indicele Dow Jones pe scadenţa iunie. Mai exact, se remarcau 740 de contracte DEDJIA_RON. Interesul speculativ a venit pe fondul unei volatilităţi ridicate, participanţii beneficiind de un culoar de preţ de 198 puncte, între minimul şi maximul consemnate până la ora precizată. Iniţial, timp de circa patru ore, cotaţia de la Sibex a DJIA a înregistrat scăderi, pentru ca apoi să-şi revină şi să urce considerabil. La ora 17.30, cotaţia futures a indicelui creştea puternic cu 138 de puncte, şi valora 14.630 de puncte. Evoluţia era susţinută şi de Wall-Street, unde se observau creşteri, după ce mai multe companii au raportat rezultate mai bune decât estimările şi după ce un raport a indicat că vânzările de case noi au crescut în martie.

Pe poziţia secundă se afla perechea euro/dolar cu 320 de contracte realizate pe scadenţa iunie. Moneda unică se deprecia, pierzând 0,27%, şi era estimată la 1,30350 USD. Pe pieţele valutare externe, euro s-a depreciat până la minimul din ultimele două săptămâni faţă de dolar, după ce un raport a indicat că serviciile şi producţia din regiune s-au redus pentru a 15-a lună, amplificând speculaţiile că BCE va tăia ratele de dobândă pentru a stimula creşterea. De altfel, moneda comună a pierdut teren în raport cu majoritatea valutelor de referinţă după ce Banca Centrală a Germaniei a declarat luni că revenirea economică ar putea fi întârziată.

Pe segmentul mărfurilor, derivatul pe aur cu mărimea o uncie având simbolul SIBGOLD atrăgea aproape 200 de contracte. Uncia se deprecia cu 20,5 dolari şi valora 1.405 USD pe scadenţa aprilie.

Şedinţa a adus un volum important pe piaţa spot unde au fost rulate 46.565 de acţiuni SBX. Dintre aces-tea, 46.065 au fost tranzacţionate la un preţ de 0,8 lei/acţiune iar restul de 500 la 0,83 lei/acţiune. Acesta din urmă a fost şi nivelul de la închidere, preţul indicând o scădere de 4,76%.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb