SIBEX Volumul din octombrie, afectat de criza de imagine

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 noiembrie 2012

Şedinţa de miercuri a fost ultima din octombrie pe piaţa bursieră de la Sibiu iar speculatorii futures au tranzacţionat pe fondul unei direcţii preponderent pozitive. După jumătate din orarul de tranzacţionare numărul contractelor era de aproape 1500 iar valoarea lor de 17,5 milioane lei. Interesul speculativ era unul destul de bun, tendinţă întâlnită în ultima perioadă, cu excepţia zilei de luni. Chiar şi în aceste condiţii, cea de-a zecea lună a anului nu s-a remarcat la capitolul lichiditate, interesul rămânând unul modest. Numărul total de contracte din octombrie era de aproape 36.500, la acesta urmând să se adauge contractele realizate până la închiderea şedinţei din 31.10. Ultimele şedinţe din octombrie au reuşit să mai şteargă din impresia de dezinteres lăsată de speculatori, dar fără a salva lichiditatea care s-a situat la un nivel asemănător cu cel din septembrie. Practic piaţa rămâne "blocată" la un volum pe care îl realiza în urmă cu mai bine de şapte ani. De altfel, volumul din ultimele două luni din acest an este unul mai mic decât ce se tranzacţiona în lunile similare din 2005. "Lichiditatea bursei de la Sibiu a fost puternic zdruncinată în octombrie de cazul Cristian Sima, fostul preşedinte şi director general al Sibex, a cărui fugă a cauzat o adevărată criză de imagine operatorului, chiar dacă nu a existat o implicare directă în tranzacţiile efectuate de acesta. A urmat apoi suspendarea WBS România, cel mai activ intermediar de la bursa sibiană. Practic, s-a traversat o perioadă dificilă şi nici finalul de an nu se anunţă unul foarte atractiv pentru jucători", a explicat un broker.

Şi în ultima şedinţă a lunii tot derivatul pe indicele Dow Jones a fost cel mai tranzacţionat, cu circa 900 de contracte pe scadenţa decembrie, încheiate până la ora 17.25. Cotaţia DEDJIA_RON a crescut în majoritatea timpului pentru ca apoi, după ora 17.00 să intre brusc pe scădere. La ora precizată DEDJIA_RON pierdea 15 puncte şi valora 13.030 puncte. În octombrie DEDJIA_RON a fost cel mai lichid derivat.

Pe locul secund în topul şedinţei, conform datelor valabile după aproape opt ore de tranzacţionare, se afla derivatul pe preţul petrolului având simbolul DEOIL_LSC. Cotaţia barilului era estimată la 87,03 dolari, în urcare cu 1,43 USD.

Derivatul pe perechea euro/dolar se remarca prin 176 de contracte realizate până la ora 17.25 pe scadenţa decembrie. Moneda unică se aprecia uşor, cu 0,06%, şi era cotată la 1,29710 dolari. În topul lunii, contractul EUR/USD_RON s-a situat pe locul secund.

Şi aurul a intrat în top trei produse pe octombrie datorită plasamentelor pe SIBGOLD şi SIBGOLD_RON.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.25

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb