SIBEX Ziua de scadenţă pentru derivatul pe petrol a animat speculaţiile pe aurul negru

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 februarie 2014

După o perioadă de câteva şedinţe de "secetă", cu volume destul de mici şi speculatori prudenţi, şedinţa de la mijlocul săptămânii a evidenţiat un ritm mai bun după jumătate de zi. Prin urmare, la ora 17.45, se contabilizau deja aproape 1.200 de contracte futures cu o valoare de 17,8 milioane de lei. În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, se observa o direcţie "verde" pentru cotaţia Dow Jones respectiv cea a petrolului, acestea fiind şi cele mai lichide produse.

Ziua de scadenţă pentru derivatul pe petrol dar şi variaţiile largi pentru derivatul pe Dow Jones erau elementele care au generat creşterea volumului, fluctuaţiile DEDJIA_RON pe un culoar de 150 de puncte, pe un teritoriu mixt, fiind gustate de speculatori. După aproape opt ore de la deschidere, DEDJIA_RON martie creştea cu 92 de puncte, la 16.199 puncte. Numărul contractelor pe scadenţa de luna viitoare era de 966. Pe piaţa americană, indicele DJIA creştea de asemenea, iar investitorii aşteptau publicarea minutelor de la ultima întâlnire de politică monetară a FED.

O implicare mai puternică s-a detectat şi pe piaţa derivatelor pe mărfuri, pentru derivatul care urmăreşte preţul barilului de petrol. La ora 17.45 se observau 104 contracte pe scadenţa februarie, estimându-se o cotaţie de 102,8 USD/baril, în creştere cu 0,11%. Interesul pentru acest produs a venit în contextul în care şedinţa din 19 februarie a fost ultima zi de tranzacţionare pentru contractul futures DEOIL_LSC, scadenţa martie 2014. Speculatorii au putut tranzacţiona simbolul menţionat între orele 10.00-19.00. Petru DEOIL_LSC preţul de lichidare la scadenţă a poziţiilor rămase deschise este egal cu valoarea preţului de cotare a contractului futures E-mini Light Sweet Crude Oil pentru aceeaşi scadenţă publicat de Chicago Mercantile Exchange în ziua scadentei.

Conform unui comunicat al operatorului, închiderea poziţiilor deschise este efectuată de către Casa Română de Compensaţie înainte de deschiderea şedinţei de tranzacţionare din data de 20 februarie (n.r.- azi). Pe fondul scadenţei s-au consemnat plasamente şi pe orizontul aprilie, numărul contractelor DEOIL_LSC fiind de 14. Cotaţia aurului negru era estimată la 102,5 USD, în urcare cu aproape 1%.

Pentru derivatele pe aur numărul contractelor SIBGOLD februarie era de 19. Uncia scădea cu 4,9 USD la 1.317,8 dolari.

Pentru perechea EUR/USD volumul era surprinzător de redus după prima jumătate a şedinţei.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb