SIBIU Acţiunile Sibex au reintrat în atenţia investitorilor

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 februarie 2010

În penultima zi a săptămânii, sesiunea de tranzacţionare a avut două părţi districte, cu caracteristici care au influenţat volumul de transfer. În prima parte a zilei volatilitatea a fost una redusă iar investitorii au resimţit lipsa unei direcţii clare de evoluţie a cotaţiilor, fapt care s-a reflectat în intensitatea scăzută a tranzacţiilor. Apoi, în partea a doua a zilei, am asistat la impunerea unei direcţii "roşii", nivelul scăderilor crescând, şi odată cu el şi intensitatea plasamentelor. "Scăderile s-au impus pe fondul ştirii privind creşterea cererilor de şomaj în SUA, reflectată şi de deschidere negativă de pe Wall-Strett, context care a influenţat şi preţurile futures pe plan autohton", a declarat un broker. Creşterea ritmului speculaţiilor din a doua parte a sesiunii a fost aşadar unul din elementele care au făcut ca lichiditatea să depăşească uşor nivelul zilei anterioare, chiar dacă, per ansamblu, volumul s-a menţinut destul de redus. Participanţii au încheiat prin urmare 4246 contracte (4079 futures şi 167 opţiuni) din circa 1100 tranzacţii, valoarea acestora situându-se la 9,75 milioane lei.

Sesiunea a prilejuit şi reluarea tranzacţiilor cu acţiuni Sibex, după două şedinţe în care participanţii s-au limitat doar la plasare de ordine la vânzare şi cumpărare, Concret, investitorii au tranzacţionat aproape 7000 de titluri ale companiei, preţurile încadrându-se între 1,65 şi 1,78 lei/acţiune. La închidere, cotaţia valora 1,78 lei, în staţionare.

Pe segmentul futures cele mai interesate evoluţii au fost înregistrate pe derivatele ce au ca activ suport acţiunile SIF 5, respectiv indicele american Dow Jones, simboluri care au ocupat, în această ordine, primele două locuri în topul de lichiditate al zilei. Pe trei s-a clasat perechea EURO/RON.

Cea mai mare parte a lichidităţii a rezultat, din nou, în urma tranzacţiilor realizate în aria derivatelor financiare unde DESIF 5 au fost preferate pentru 3656 contracte reprezentând echivalentul a 3,6 milioane de acţiuni. Scadenţa martie a atras peste 3300 contracte din totalul menţionat iar DESIF 5 martie au pendulat între un maxim de 1,6373 respectiv in minim de 1,5906 lei. În urma scăderii de 3,94 bani consemnată la închidere cotaţia a închis pe minimul zilei. Pentru iunie 2010, DESIF 5 au fost cotate la 1,63 lei, în minus cu 3,6 bani. Pentru septembrie şi decembrie DESIF5 au pierdut câte 3,2 şi 3,09 bani, conform cotaţiilor de 1,678 şi 1,7201 lei.

În cea ce priveşte derivatele pe indicele american Dow Jones, acestea au a avut o evoluţie categoric des­cendentă, scăderile fiind amplificate şi de evoluţia puternic pe minus de la deschiderea bursei americane. Astfel, valoarea futures a DEDJIA_RON, estimată pentru scadenţa martie la Sibex, s-a diminuat cu 109 puncte până la 10.180 puncte. Şi pentru iunie s-a consemnat o depreciere, dar de 50 puncte, până la un nivel de 10.195 puncte, în timp ce pentru septembrie DEDJIA au scăzut cu 51 puncte, până la 10.200 puncte. Numărul total al contractelor futures Dow Jones pe toate cele trei scadenţe a fost de 351.

Pe segmentul valutelor, direcţia a fost una mixtă. În raport cu scadenţele martie şi septembrie euro a cres­cut, depreciindu-se însă pentru iunie şi decembrie. Concret, pentru scadenţa de luna viitoare euro s-a depreciat timid, cu 0,01 bani, ajungând la 4,128 lei iar pentru iunie "jucătorii" au văzut moneda unică pe creştere, la un nivel de 4,155 lei. O cotaţie de 4,1738 lei a fost estimată pentru septembrie, în minus cu 0,37 bani şi una de 4,195 lei pentru decembrie, în creştere cu 0,13 bani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb