SIBIU Capitalizarea Sibex, din nou peste pragul de 40 milioane lei

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 august 2010

La Bursa din Sibiu, sesiunea de la mijlocul primei săptămâni din august a fost una în care participanţii s-au orientat către ambele segmente ale pieţei, realizând tranzacţii atât pe spot cât şi pe futures. De altfel, în ultimele şedinţe s-a putut observa revenirea interesului investitorilor pentru piaţa la vedere, fiind pentru a treia zi la rând când titlurile Sibex fac obiectul tranzacţiilor, pe volume în progresie de la o zi la alta. De-a lungul zilei, investitorii au rulat 94.570 acţiuni ale Bursei din Sibiu, la preţuri între 1,66 şi 1,77 lei/acţiune, cotaţia de la închidere situându-se pe maximul zilei, în creştere cu 7 bani reprezentând 4,11% comparativ cu nivelul anterior. Capitalizarea Sibex a ajuns, în aceste condiţii, din nou peste pragul de 40 milioane lei, Bursa din Sibiu având 22.602.720 acţiuni. "Creşterea interesului pentru acţiunile bursei sibiene a venit în contextul în care Sibex a finalizat cu succes majorarea capitalului social prin încorporarea rezervelor constituite din profitul anului 2009, altele decât rezervele legale, hotărâtă de AGEA în aprilie anul curent şi aprobată de CNVM în iulie, Depozitarul Sibex încărcând acţiunile în conturi astfel încât acţionarii le au la dispoziţie pentru tranzacţionare", a declarat un oficial al Bursei.

Pe piaţa futures, după trei şedinţe cu lichiditate foarte bună, ziua de miercuri a fost caracterizată de mai multă prudenţă, reflectată şi în volumul de transfer care se situa, la ora 17:15 la 6200 contracte cu o valoare de 15,7 milioane de lei. Participanţii au tranzacţionat pe fondul unei evoluţii mixte, pornită de la o deschidere cu scăderi care au dominat piaţa până în jurul orei 15.00 când s-a petrecut o revenire pe plus. Această "trecere" a avut loc imediat după anunţarea indicatorilor economici din SUA, care se realizează zilnic în jurul orei menţionate (ora României). Ştirea care a adus note de optimism a fost legată de piaţa muncii, unde s-a observat o creştere uşoară a angajărilor în iulie. Odată cu apariţia "verdelui" s-a observat chiar şi o intensificare a plasamentelor, ca urmare a lărgirii volatilităţii.

Pentru DESIF5, lider la capitolul tranzacţii cu 5,2 milioane de acţiuni transferate, preţul pentru scadenţa septembrie a pendulat, conform datelor de la ora 17;15, între 1,428 şi 1,4666 lei/acţiune, speculatorii având la dispoziţie un culoar de 386 puncte.

Pentru contractul futures pe Dow Jones, în jurul orei 17,30 se puteau observa 700 de contracte. Cotaţia se afla uşor pe minus, după cum s-a situat de altfel în cea mai mare parte a zilei, sub influenţa evoluţiei NYSE din şedinţa anterioară (n.r. -de marţi).

Pe piaţa derivatelor pe cursul de schimb, se puteau observa doar 55 contracte EURO/RON, încheiate pe fondul tendinţei ascendente a euro faţă de leu, moneda unică fiind estimată pentru decembrie la 4,3947 lei.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb