SIBIU Creşteri în săptămâna scadenţei, pe piaţa futures

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 iunie 2010

La Bursa din Sibiu, şedinţa de vineri, 18.06, a pus punct celei de-a treia săptămâni din iunie, printr-o evoluţie cu schimbări de direcţie în ceea ce priveşte preţurile futures pe segmentul financiar, în special pe cel mai lichid derivat (DESIF5), pentru care a fot testat atât teritoriul pozitiv cât şi cel negativ. La închidere, creşterile s-au impus însă, în ton cu evoluţia din întreaga săptămână. Pentru derivatele pe indicele american Dow Jones şi pentru derivatele valutare EURO/RON, sesiunea a fost una verde. De asemenea, şedinţa din 18.06 a fost ultima în care s-au realizat tranzacţii pe scadenţa iunie 2010, aceasta ajungând la punctul terminus. Speculatorii care au dorit să exploateze până la final variaţiile de pe termenul iunie au avut această posibilitate până la ora 12.45, pentru derivatele pe acţiuni şi cele valutare, respectiv până la ora 16:00 pe derivatele ce au ca activ suport indicele american Dow Jones. Poziţiile rămase deschise pe scadenţa iunie au fost închise de către Casa Română de Compensaţie, la preţul mediu ponderat de pe piaţa regular a BVB pentru derivatele pe acţiuni, la cursul oficial comunicat de BNR în ziua de scadenţă pentru derivatele valutare, respectiv la un preţ egal cu valoarea Cotaţiei Speciale de Des-chidere (Special Opening Quotation) pentru indicele Dow Jones Industrial Average, comunicată de Dow Jones Indexes Co, în cursul zilei de vineri, după deschiderea pieţelor NYSE si Nasdaq.

Sub aspectul lichidităţii, volumul a fost unul bun pentru o zi de scadenţă fiind contabilizate, până la ora 17:15, un număr de aproape 6.500 de contracte cu o valoare de 16.5 milioane lei. La volumul zilei se mai adăugă, însă, şi contractele rezultate din închiderile de la scadenţă, în număr de aproximativ 4.500, astfel că, totalul general al zilei urcă până în jurul a 11.000 contracte. DESIF5 şi DEDJIA_RON au dominat din nou sub aspectul lichidităţii, majoritatea contractelor îndreptându-se către scadenţa septembrie, care a devenit orizont investiţional scurt. DESIF5 septembrie au fost cotate la 1.3251 lei, în urcare cu doar 0.08 %, după o evoluţie pe un culoar de 499 puncte, între minimul şi maximul zilei. În ultima şedinţă a săptămânii, investitorii au vizat şi piaţa spot, unde au fost schimbate 1.051 acţiuni ale bursei sibiene, cotaţia scăzând cu un ban, până la 1,86 lei.

Raportat la întreaga săptămână, acesta a fost, pe segmentul futures, una sub semnul creşterilor, investitorii cu poziţii pe cumpărare fiind câştigătorii celor cinci şedinţe. De-a lungul acestora, au fost încheiate 43.600 de contracte, cu o valoare de 107 milioane lei. În topul de lichiditate s-au impus DESIF5 cu 36.258 contrate, secondate de DEDJIA_RON, cu circa 5400 contracte. Pe trei s-a clasat perechea EURO/RON cu peste 1600 contracte. Aceste totaluri nu includ şi închiderile de la scadenţă. Pe segmentul spot, săptămâna s-a încheiat cu un total de 51.151 acţiuni SBX tranzacţionate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb