SIBIU - DERIVATE SIF-urile, tranzacţionate în premieră pentru scadenţa martie 2009

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 aprilie 2008

În apropierea finalului de săptămână, investitorii futures au fost mai prudenţi, situaţie reflectată de rulajul din piaţa Sibex. Au fost încheiate aproape 8000 contracte futures şi options din 1567 tranzacţii iar valoarea corespunzătoare aces-tora s-a ridicat la 21,8 milioane de lei. În opinia unui broker sibian, "cel mai importat element al şedinţelor bursiere din debutul lunii în curs este creşterea numărului de poziţii futures care indică traversarea unei perioade de acumulări din partea participanţilor în piaţă". Raportat la des-făşurarea şedinţei, Mirabela Coss, broker la SSIF Broker Cluj a declarat "după ce piaţa românească la vedere a lăsat cotaţiile sibiene "reci", acestea stabilizându-se pe tot parcursul zilei de joi si rămânând neschimbate în lipsa unor evoluţii de orice fel în piaţa spot, piaţa americană şi cele europene au reuşit sa dea un imbold participanţilor din piaţa sibiană. Se pare ca indicatorul "Jobless claims" din SUA a avut impact direct si imediat asupra derivatelor financiare, care în lipsa unor investitori care să le susţină în piaţa românească, se lasă în voia speculaţiilor "a la americaine".

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni am asistat din nou la o sesiune dominată de interul pentru SIF-uri, în top impunându-se DESIF 5 cu 3916 contracte, urmate de DESIF 2 cu 3569 contracte. Pentru iunie DESIF 5 au fost cotate la 3,06 lei/acţiune, în scădere cu 1,9 bani iar DESIF 2 la 2,5656 lei/acţiune, în minus cu 1,45 bani. Pentru DESIF 5 se remarcă şi interesul mai ridicat şi pe scadenţele mai îndepărtate. O acţiune DESIF 5 a fost evaluată la 3,26 lei pentru septembrie în scădere cu un ban şi la 3,482 lei pentru decembrie, în urcare cu 1,2 bani. Totodată, s-a consemnat tranzacţionarea în premieră a DESIF 2 şi a DSIF 5 pentru scadenţa martie 2009, acestea fiind cotate la 2,85 respectiv 3,5 lei/titlu.

În piaţa opţiunilor, ziua de 4 aprilie a reconfirmat interesul în creştere pentru aceste instrumente. Au fost încheiate circa 300 contracte options, 58 % de tip call şi 42 % de tip put. "Prin pris-ma faptului că riscul cumpărătorilor de opţiuni este limitat la prima plătită, acestea sunt foarte utile investitorilor în momentele de incertitudine în piaţă, investitorii putându-se orienta către ambele sensuri în care acesta poate evolua", a explicat un broker.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb