SIBIU Derivatele pe acţiunile petroliere - la mare căutare

RADU LUCA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 iunie 2005

Interesul jucătorilor de pe piaţa la termen de la Sibiu a fost polarizat, pe de o parte, de contractele avînd ca activ suport acţiunile SIF2 şi SIF5, iar pe de altă parte de derivatele pe titlurile petroliere RRC şi SNP.

DESIF2 şi DESIF5 au cîştigat pentru scadenţa iunie cîte 5 şi respectiv 13,2 lei pe contract închizînd şedinţa la 1,1100 lei şi, respectiv, 1,3060 lei. Situaţia e puţin diferită în ceea ce priveşte scadenţa septembrie, termen pentru care DESIF5 a avut acelaşi preţ de cotare ca şi cel de ieri, 1,3900 lei iar DESIF5 a pierdut 7 lei/contract pînă la 1,1980 lei.

Ambele contracte conectate la acţiunile din domeniul petrolier au avut o lichiditate destul de bună realizînd împreună în jur de 36% din volumul total tranzacţionat. În acest moment preţurile futures pentru iunie sînt foarte aproape de cele înregistrate pe piaţa spot, posibilităţile de arbitraj între cele două pieţe exis-tînd doar în plan teoretic. DESNP a închis la 0,4020 lei, în urcare cu 0,0051 lei, în timp ce la BVB a fost cotat la 0,4060 lei/acţiune. DERRC a închis la 0,0785 lei foarte aproape de nivelul de 0,0770 lei înregistrat la BVB.

Paritatea euro/dolar a avut o fluctuaţie minoră, închizînd la 1,2095 cu numai 2 pips sub preţul înregistrat în şedinţa precedentă. În aceste zile dolarul se află pe o uşoară pantă descendentă impusă în principal de motive tehnice. Creşterea accentuată înregistrată în ultimele săptămîni are nevoie de un moment de respiro, urmînd ca după o uşoară scădere moneda americană să testeze un nou minim al anului.

În raport cu cele două monede amintite, leul românesc a avut evoluţii opuse, pierzînd 25 de paşi în faţa euro, dar cîştigînd 50 de unităţi în faţa dolarului pînă la nivelul de 2,9800.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb